agrokor, alvarezFoto: fah

Antonio Alvarez III, glavni direktor za restrukturiranje u Europi u konzultantskoj kući Alvarez&Marsal, izjavio je u utorak da je situacija u Agrokoru dosta zahtjevna, da je bitno vrijeme te da nema jamstava da će se uspjeti.

Obraćajući se javnosti iz Agrokorova poslovna tornja, zajedno sa svojim širim timom koji će biti zadužen za strateško restrukturiranje koncerna, kazao je da je bitno vrijeme. “Ovo je jedna od naizazovnijih situacija s kojom ćemo se suočiti”, istaknuo je Alvarez, dodavši kako neće raditi sam, već s izabranim timom.

“Imamo puno posla, tek smo počeli, nećemo imati puno vremena da prezentiramo sve naše ideje i ono što ćemo napraviti, ali ćemo svakako pokušati dati vam neki uvid. Nastaviti ćemo komunicirati sa svim zainteresiranim stranama… davat ćemo izjave i govorit ćemo o, nadam se, tome što će biti napredak”, rekao je Alvarez. Napomenuo je da ne radi za nikoga osim za tvrtku i sve njezine dionike.

Da će Antonio Alvarez III doći na mjesto čelnika za restrukturiranje u Agrokoru neslužbeno je najavljeno u hrvatskim medijima u nedjelju navečer, uz napomenu da je ruski Sberbank prije nekog vremena angažirao konuzultantsku kuću Alvarez&Marsal za pronalazak izlazne strategije u Agrokoru.

Temeljni biznis konuzultantske kuće Alvarez&Marsal je povećanje efikasnosti posrnulih poduzeća, bilo kroz restrukturiranje, smišljanje novih poslovnih modela ili povezivanje s privatnim financijerima, a Antonio Alvarez III ima 25 godina iskustva u tom poslu.

U nedjelju navečer potpisan je standstill ugovor između banaka članica koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika (Erste&Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d, Sberbank d.d., VTB Bank (Austria) AG, Zagrebačka banka d.d.) i Agrokora, a službeno je stupio na snagu potpisom svih uključenih strana, izvijestili su iz Erste banke.

Cilj standstill ugovora je olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti i podmirivanja dospjelih obveza prema dobavljačima, osigurati nastavak kontinuiteta operativnog poslovanja i zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za njegovo održivo restrukturiranje. Iz Erste banke tada su napomenuli da će se upravljački tim kompanije osnažiti uvođenjem funkcije ‘chief restructuring officera’, ključne osobe za provedbu programa stabilizacije, a tijekom procesa restrukturiranja funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim iskusnim stručnjacima.

Izvor: Sloboda.hr/Hina