inicijativa dobro došli

Ultraljevičarska grupacija pod nazivom “Dobrodošli!” izvijestila je da su dvojica njezinih aktivista odvedena na obavijesne razgovore dok su na krovu zagrebačke Medike, uoči današnjeg susreta premijera Zorana Milanovića i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska te sutrašnjeg summita, ispisivali grafit “Open the borders for all” (“Otvorite granice za sve”).

Policija je aktiviste privela oko 13 sati, s argumentom da protokol organizacije summita traži uklanjanje grafita, nakon čega su stigli i vatrogasci kako bi prefarbali poruku europskim i američkim čelnicima, koji se danas i sutra okupljaju u Zagrebu, priopćili su ultraljevičari.

Aktivisti su grafit postavljali na krovu Medike koji je vidljiv iz hotela Westin u kojem će se u srijedu održati summit čelnika jugoistočne Europe, na kojem će biti i američki potpredjednik Joe Biden.

Poruka je, navode ultraljevičari, postavljena u povodu aktualne prakse zemalja na “balkanskoj ruti” da prihvaćaju samo izbjeglice iz Sirije, Afganistana i Iraka, dok ostalima priječe ulazak u Europu.

“Osim što je poruka trebala biti iscrtana na krovu zgrade koja predstavlja jedan od najvažnijih prostora nezavisne kulture u Zagrebu, ovaj čin cenzure predstavlja ozbiljan udarac na slobodu govora i izražavanja. U zemlji u kojoj se ne brišu nacistička obilježja i druge poruke mržnje, istovremeno se brišu poruke protiv rata, nasilja i za zaštitu ljudskog dostojanstva”, priopćili su.

U zagrebačkoj policiji doznaje se da su aktivisti nakon razgovora pušteni jer nisu utvrđeni elementi prekršajne odgovornosti.

Izvor: Sloboda.hr/Hina