pomrčina sunca

Kako piše portal osijek031.com, u Hrvatskoj će se ovog petka dogoditi jedan zanimljiv prirodni fenomen, riječ je o pomrčini Sunca, do koje će doći na prvi dan proljeća u ranijim prijepodnevnim satima.

Pomrčina Sunca na prvi dan proljeća

Mjesec kao Zemljin prirodni satelit pokriti će oko 60% promjera Sunčevog diska vidljivog sa Zemlje, pomrčina će po hrvatskom vremenu početi ujutro u 8 sati i 41 minutu, maksimum pomrčine je u 10 sati i 45 minuta, dok se završetak pomrčine očekuje deset minuta prije 13 sati.

Pomrčina najbolje vidljiva u Farskim otocima, Britaniji…

Kako stručnjaci najavljuju stanovnici Velike Britanije i skandinavskih zemalja moći će uživati u uživati u 80 – 90 % pomrčine, dok će se u Hrvatskoj prekrivenost kretati od 60 % za Istru i sjeverozapadni dio Hrvatske do 50 % na području krajnjeg juga zemlje, odnosno, Dubrovačko-neretvanske županije.

Razlog tome leži u činjenici da linija potpune pomrčine prolazi daleko na sjeveru, uglavnom preko oceana, najbolja kopnena površina su Farski otoci, a onda kako smo rekli Velika Britanija, Francuska…

Posljednja potpuna pomrčina Sunca u Hrvatskoj jako davno

Posljednja potpuna pomrčina Sunca u Hrvatskoj je bila sada već davne 1961. godine, dok nas sljedeća pomrčina čeka tek za 66 godina, dakle, 2081. godine. Podsjetimo, 1999. godine imali smo imali smo 99-postotnu pomrčinu Sunca, bilo je to u kolovozu, dok smo 2003. godine 80-postotnu pomrčinu imali tijekom svitanja kada se na obzoru mogao vidjeti Sunčev srp. Posljednja pomrčina Sunca vidljiva iz naše zemlje bila je prije četiri godine kada je bilo moguće vidjeti 75-postotnu pomrčinu.

Onima koji će pratiti pomrčinu Sunca ovog petka savjetuje se kao i obično u takvim okolnostima da obavezno koriste kvalitetnu zaštitu za oči poput naočala za opažanje pomrčine Sunca ili specijaliziranih filtera za teleskope. Riječ je o jedinom sigurnom načinu kojim je moguće promatrati ovaj prirodni fenomen.