hnb europska centralna banka zakon o hnb-u hrvatska narodna banka

Riječki Novi list doznaje kako je hrvatskim vlastima stiglo pismo Europske centralne banke (ECB) s upozorenjem da sve izmjene zakona koje se tiču Hrvatske narodne banke moraju biti usklađene i dogovorene s ECB-om. Informacija je potvrđena iz više izvora, pa i u Uredu predsjednika Sabora dr. Željka Reinera.

Uz to, izvori Novog lista tvrde da je iz pisma vidljivo kako je ono upućeno i Francuzu Pierreu Moscoviciju, povjereniku za ekonomska i financijska pitanja Europske komisije.

Potpuno je jasno da je Europska centralna banka pismo poslala zbog najavljenih izmjena Zakona o HNB-u što ih je predložila skupina od 45 zastupnika iz vladajućih stranaka, ali i oporbe. Zakon je 27. travnja upućen u hitnu proceduru, a dva dana kasnije na plenarnoj su sjednici zastupnici prihvatili da se on usvoji po hitnom postupku, dakle u samo jednom čitanju. Tim prijedlogom bi se državnoj reviziji omogućilo da jednom godišnje revidira financijska izvješća i ukupno poslovanje HNB-a, a Saboru da raspravlja i glasuje o godišnjim izvješćima središnje banke. Uz to, trajanje funkcije guvernera i viceguvernera ograničilo bi se na najviše dva uzastopna mandata.

Iza zakona stoji šaroliko političko društvo, 45 zastupnika iz čak devet stranaka, te sedam manjinskih i nezavisnih zastupnika. Zakon je u ime predlagatelja potpisao predsjednik Kluba zastupnika Mosta Ivan Kovačić, koji je u međuvremenu napustio tu poziciju, a predstavljat će ga predsjednik saborskog odbora za financije HDZ-ov Goran Marić i Mostov Ivan Lovrinović.

Izvor: Sloboda.hr/Novi list