zima3

16. veljače dogodila su se čak tri značajna događaja za grad Zagreb. 1852. s radom je, na inicijativu Hrvatskoga sabora, započela Trgovinsko-obrtnička komora koja će dvije godine kasnije promijeniti ime u Hrvatsku gospodarsku komoru, maticu svih trgovaca i veletrgovaca u našoj Domovini, koji su odreda njezini članovi.

Na isti dan 1946. u hrvatskoj je metropoli otvorena i nova središnja bolnica s ciljem da zamijeni dotadašnje mnogobrojne ubožnice, koje su bile na zlu glasu zbog slabe higijene i iznimno loših zdravstvenih uvjeta. Kako su se o njoj brinule časne sestre iz reda Milosrdnica (ili pavlinki), ta je nova bolnica postala poznata kao bolnica Sestara Milosrdnica i sa svojim radom nastavila sve do danas.

Konačno, današnji je dan u kalendaru ostao Zagrepčanima u sjećanju i po najvećoj mećavi ikada zabilježenoj, a koja se dogodila 16. veljače 1904. Tada je na mjernoj postaji Maksimir izmjereno rekordnih 95 centimetara snijega, koji je dotada neprekidno padao tri dana i blokirao sav promet. Doista teško za zamisliti nama 110 godina kasnije, koji se grijemo na ugodnih 15° Celzijevih.

Autor: Juraj Njegovan pl. Bälën
Foto: Ilustracija