hrvati amerike amerika sad glasovanje izbori

Iz područja San Francisco – San Jose, ili Silicijske doline gdje živi desetak tisuća Hrvata, područja koje je od L. A. udaljeno 550 kilometara glasalo je dvadesetak ljudi. Neki su letjeli, neki su vozili.

Na cijeloj zapadnoj strani Amerike jedino mjesto za glasanje je u Hrvatskom konzulatu u Los Angelesu. Zbog velikih udaljenosti i postavljenih zahtjeva prijava birača, glasao ih je vrlo malen broj, manje od stotinu. Ako se uzme u obzir da samo u području od Los Angelosa do San Pedra živi nekoliko desetaka tisuća Hrvata, a na cijeloj zapadnoj strani Amerike i stotinu tisuća, onda je ovo zanemariv broj.

Iz područja San Francisco – San Jose, ili Silicijske doline gdje živi desetak tisuća Hrvata, područja koje je od L. A. udaljeno 550 kilometara glasalo je dvadesetak ljudi. Neki su letjeli, a neki vozili. Milan Cvitanović podrijetlom iz Drašnica, Zora Ljoljić iz Šuice, Milo Tikvica iz Dubrovnika, Kate Matušić iz Konavala i Ante Jakovčević iz Splita (Mate i Mara Miloglav su odustali zbog iznenadne gripe) unajmili su luksuznu lincoln limuzinu s vozačem koja ih je stajala pet tisuća kuna i iz San Josea krenuli u sedam ujutro na šetosatnu vožnju prema L. A.

U konzulatu smo ispunili svoju građansku dužnost i onda odmah natrag šest sati vožnje do kuće. U San Jose smo se vratili u 22 sata.

Divio sam se mojim suputnicima: koja je ovo volja, svijest i ljubav prema Hrvatskoj uputiti se na 1100 kilometara dugu vožnju i izgubiti 15 sati da bi se pet minuta glasalo.

Mnogi u Hrvatskoj to ne znaju cijeniti, pogotovo oni koji donose ovakve zakone, koji na svaki način otežavaju hrvatskim građanima da glasaju. Američki državljani mogu dopisno glasati s bilo kojeg kraja svijeta. Isto tako ne znaju cijeniti ni oni kojima su birališta ispred nosa, a ne glasaju.

Inače, svi putnici limuzine odmah su preko interneta za 11. siječnja kupili povratnu zrakoplovnu kartu San Jose – L. A. koja košta 850 kuna.

Autor: Ante Jakovčević/Slobodna Dalmacija