obitelj markić đakovo štrajk glađu

Prosvjed Gorana (29) i Zorana Markića (27), koji su u četvrtak s pet bikova došli prosvjedovati ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede i Agencije za poljoprivredno zemljište pretvorio se u štrajk glađu.

Komunalni redari su zajedno s tridesetak interventnih i temeljnih policajaca u petak poslijepodne teškom mukom odvezli pet bikova koji su u ograđenom prostoru na zelenoj površini mirno pasli travu.

Tom prilikom su službe prijetile da će stoka biti poklana i spaljena te će se nalpatiti kazna od 50 000 kuna za svako grlo stoke što je uzrujalo braću koja su verbalno pokušali spriječiti odvoz goveda nakon čega su uhićeni.

U međuvremenu, ostatak mnogobrojne obitelji pod vodstvom oca (68) je jučer u znak prosvjeda krenuo s kravama iz obližnjeg sela Đurđanaca u Đakovo, ali ih je policija nakon desetak kilometara pješačenja zaustavila na ulazu u grad.

Razlog prosvjeda, odnosno štrajka glađu je malverzacija i pogodovanje u dodjeli državnog zemljišta za ispašu pojedincima povezanim s vlastima grada Đakova.

Hrvoje Cigaonović, povezan s bivšim članovima uprave Đakovštine, dobio je spornu zemlju na korištenje uz pomoć sumnjive dokumentacije, kako navode prosvjednici, koju je gradska uprava uzela u obzir iako je više puta upozorena na to od strane prosvjednika. Novi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina 2011. godine je poništio poljoprivredne natječaje prijašnjeg ministra Čobankovića te je najavio osnivanje Agencije za poljoprivredno zemljište i novog zakona za dodjelu poljoprivrednog zemljšta. Novi zakon nije mogao pogodovati gore spomenutome, pa su povukli svoju odluku o poništenju natječaja kako bi „vratili dugove“ predizbornih kampanja, kako kažu dvojica braće.

Obitelj Markić traži da se pokrene istraga kako bi se ustanovilo čija su 322 grla goveda firme Lactis d.o.o., Budrovci te da se provjeri transakcija 117. s 19 zaposlenih u priloženom dokumentu. Također se vidi da je firma ponudila daleko nižu cijenu za zakup, iako prednost za zakup imaju OPG-ovi i fizičke osobe ispred firmi.

DOKUMENT: Tablica uvjeti po kojima je zemlja dodjeljivana u gradu Đakovu

Ministrova izjava da obitelj Markić ima u zakupu preko 800 hektara zemlje je po njihvim riječima neistinita jer je on zbrojio sve površine koje u zakupu imaju obitelji koje nose prezime Markić, a na području Đakova ih ima stotinjak.

Inače se radi o mnogobrojnoj hrvatskoj obitelji sa sela od preko 20 članova. Svi se već dugi niz godina bave poljoprivredom što je i obiteljska tradicija.

Autor: M.R.