hos, za dom spremni, hrvatske obrambene snage, sud

Još jedna oslobađajuća presuda za korištenje pozdrava Za dom spremni. Naime, sutkinja Prekršajnoga suda u Požegi Đurđica Čakalić oslobodila je optužbe Stanka Dragičevića koji je optužen za prekršaj iz čl. 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jer je prošle godine u svibnju u svom dvorištu na metalni jarbol izvisio zastavu s natpisom HOS u čijem se donjem dijelu grba nalazi i natpis ‘Za dom spremni’, a koji kao takav, kako stoji u optužbi, remeti javni red i mir na način da uznemirava građana, javlja Hrvatski tjednik.

obrazloženju oslobađajuće presude Dragičeviću, datirane 13. srpnja 2018. sutkinja Čakalić je istaknula je kako ‘sporna zastava predstavlja obilježe sastavnog dijela Hrvatske vojske, HOS-a koja je službeno registrirana i predstavlja izraze volje i legaliteta vlasti RH te je korištena u spomen na obrambene postrojbe Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Tijekom postupka nije utvrđeno da bi dio javnosti bio uznemiren što je ista zastava istaknuta, niti postoji prijava javnosti. Kako je sporna zastava legalna zastava države Hrvatske te se istom nisu veličale negativnosti već je kao simbol korištena onako kako se treba koristiti u spomen na obrambene postrojbe Hrvatske vojske iz Domovinskoga rata, sud je okrivljenoga oslobodio optužbe za prekršaj koji mu je optužnim prijedlog stavljen na teret’, navodi Hrvatski tjednik.

Ovo je zapravo zasluga i još jedna pobjeda odvjetnika Davora Karačića koji je već nekoliko puta obranio pozdrav Za dom spremni na sudu.

Uporaba pozdrava Za dom spremni amnestirana je i prošle godine na Prekršajnome sudu u Slunju kada je oslobođen pjevač Marko Perković Thompson. Policija se tada nije žalio na tu presudu pa je ona pravomoćna. M. P. Thompson je i ove godine započeo koncert u Glini, održan u povodu Dana pobjede, te započeo s pjesmom Bojna Čavoglave koja počinje s tim pozdravom. Za razliku od prošle godine, policije ove godine nije ni podnijela prijavu objasnivši to sudskom praksom koja odbacuje prijave takve vrste. Drugim riječima, pozdrav Za dom spremni sada je posve legalan.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Hrvatski tjednik