predsjednik partizana ivan ćurković

On dodaje da nikada nije krio da je Hrvat i da zbog toga nije imao problema u Beogradu, osim tijekom jednog prosvjeda “Grobara”.

Predsjednik Partizana Ivan Ćurković dao je zanimljiv intervju za Večernji list u kojem je progovorio o svojim hrvatskim korijenima. Kazao je kako nikada nije krio da je Hrvatkatolik, kao i da su Hrvati najveći domoljubi od svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije.

Ćurković, koji je rodom Hercegovac, je objasnio da je najljepše godine života proveo u Beogradu i da se nije pokajao što je svojevremeno Partizan izabrao ispred zagrebačkog Dinama. On dodaje da nikada nije krio da je Hrvat i da zbog toga nije imao problema u Beogradu, osim tijekom jednog prosvjeda “Grobara“.

“Transparent da sam ustaša nosila je jedna manja grupa navijača Partizana. Bili su nezadovoljni što im nismo plaćali za navijanje, ali na to ne dajem ni pet para. Moj djed po očevoj liniji je iz jednog malog mjesta pored Livna, odatle su Ćurkovići. Ja sam Hercegovac, Hrvat, katolik, ali odrastao sam u Jugoslaviji, u multietničkom Mostaru gdje ni za jednog od suigrača nisam znao koje je nacionalnosti. Ovdje uBeogradu imao sam lijep život, sretan sam i nemam nikakvih problema”, rekao je Ćurković.

Prvi čovjek crno-bijelih objasnio je i zašto je hrvatska nogometna reprezentacija bilježila bolje uspjehe u odnosu na “Orlove”.

“Razlog za bolje rezultate Hrvatske vidim u domoljublju koji je izraženiji u Hrvatskoj nego u bilo kojoj drugoj državi bivše Jugoslavije. Hrvati i hrvatski nogometaši saživjeli su se sa svojom državom, a to je najvažnije. U Srbiji nije tako. Postoje razlike u mentalitetu. U Srbiji možete brzo propasti. Ljudi vas u jednom trenutku dižu u nebesa, a u sljedećem vas puštaju niz vodu”, rekao je Ćurković za Večernji list.