Predsjednik Europskog istraživačkog vijeća, Mauro Ferrari, vodeće znanstvene institucije Europske unije, podnio je ostavku i izjavio da je iznimno razočaran europskim odgovorom na globalnu pandemiju korona virusa.

”Pridružio sam se Europskom istraživačkom vijeću kao gorljivi podupiratelj EU, ali kriza povezana s COVID-19 potpuno je promijenila moje poglede, iako nastavljam podržavati ideale međunarodne suradnje”, izjavio je Mauro Ferrari za list Financial Times, s kojim je razgovarao nakon podnošenja ostavke.

”Potpuno je izostala koordinacija zdravstvenih politika među državama članica, ponavlja se protivljenje inicijativama kohezivne financijske podrške, šire se jednostrane odluke o zatvaranju granica”, nabrojio je Ferrari neke od opasnih europskih propusta koji su se dogodili u ovoj pandemiji.

Mauro Ferrari tvrdi da je od početka ožujka dolazio u sukob s Europskom komisijom jer mu nije dopušteno da uspostavi poseban program za borbu protiv korona virusa, iako je postalo očigledno da bi se pandemija mogla pretvoriti u tragediju nezabilježenih razmjera.

Njegova je ideja bila da EU pruži priliku i osigura resurse najboljim znanstvenicima Europe i svijeta koji bi smišljali nove načine borbe protiv novog korona virusa, s novim lijekovima, novim cjepivima, novim dijagnostičkim alatima i općenito novim pristupom utemeljenom na znanosti koji bi zamijenio često improvizirajuće intuicije političkih lidera. Takva njegova ideja, kaže, odbijena je, objavljuje Večernji list.

U videu kojega objavljujemo, Ferrari još prije dva mjeseca upozorava kakva pandemija prijeti cijelome svijetu: