kolinda predsjednica izbori

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović jučer se priopćenjem oglasila o Istanbulskoj konvenciji. Posljednjih dana, dok je boravila u Južnoj Americi, nije se puno osvrtala na ono što se događa u Hrvatskoj. No, danas je, nakon što je vlada jednoglasno prihvatila Istanbulsku konvenciju i poslala je na ratifikaciju u sabor, ipak reagirala.

Priopćenje iz ureda predsjednice prenosimo u cijelosti:

“Predsjednica Republike Hrvatske snažno i kontinuirano zagovara zakonsku zaštitu žena od nasilja kao i provedbu mjera za suzbijanje nasilja u obitelji. Iako je u hrvatsko zakonodavstvo već ugrađeno niz mjera koje pridonose ostvarivanju tih ciljeva, nadogradnju hrvatskog zakonodavstva potrebno je nadalje osnaživati te provoditi mjere za sprječavanje nasilja nad ženama i borbu protiv nasilja u obitelji.

Predsjednica Republike Hrvatske vjeruje kako će interpretativna izjava Vlade Republike Hrvatske ukloniti dvojbe o određenim dijelovima Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) te da će u procesu pripreme ratifikacije biti spremna pružiti sva dodatna objašnjenja, ukoliko ona budu potrebna.

Ratificiranje Konvencije, samo po sebi, neće pridonijeti neophodnim promjenama, ukoliko ne odlučimo snažno provoditi mjere za sprječavanje i borbu protiv nasilja, a koje su već dijelom hrvatskoga zakonodavstva.

Pozdravljajući dijalog, Predsjednica Republike Hrvatske apelira na zaustavljanje daljnjih ideoloških podjela u našem društvu, te poziva da se svi zajedno usredotočimo na pitanja bržeg gospodarskog i demografskog oporavka, otvaranja novih radnih mjesta, poticanja investicija i pozitivne poduzetničke klime, kao i sprečavanja iseljavanja mladih”, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Izvor: Sloboda.hr