kolinda grabar kitarović iran

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u Teheran, u trodnevni službeni posjet Iranu. U predsjedničkoj palači dočekao ju je njezin domaćin, iranski predsjednik Hasan Rohani. U pratnji predsjednice su i dvojica ministara – gospodarstva Tomislav Panenić i poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Predsjednicu će primiti i vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei te predsjednik parlamenta Ali Laridžani.Održat će se i iransko-hrvatski gospodarski forum. Izvor iz Ureda predsjednice rekao je kako je glavni cilj posjeta vraćanje sadržaja hrvatsko-iranskim odnosima koji su tradicionalno dobri i prijateljski te da je ovo prilika da se trgovinska razmjena između Hrvatske i Irana digne na mnogo višu razinu.

U Iranu je 70 gospodarstvenika iz 50 hrvatskih tvrtki. Doznajemo da je Gredelj pred potpisivanjem unosnog ugovora nakon što je posjetio tri iranske željezničke tvrtke. Nakon što se zbog sankcija povukla iz Irana, Ina se vratila za pregovarački stol. Za iransku naftu i plin zainteresirana je i tvrtka Crodux, koju u novoj ulozi predstavlja bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Izvor: Sloboda.hr/HRT