kolinda, hosFoto: Dnevnik.hr

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović zagovornica je jačanja obrambenih snaga, ali i uvođenja vojnoga roka. O toj, ali i brojnim drugim temama, u povodu dvije godine mandata, s predsjednicom u njezinu Uredu razgovarao je, za Dnevnik Nove TV, Mislav Bago.

Nakon dvije godine, koje su to kvalitete koje ste Vi unijeli kao Predsjednica, ako se pokušavate usporediti s Vašim prethodnicima, a oni recimo nisu u tome uspjeli?

Prije svega, zbog specifičnosti situacije, da su se u dvije godine promijenile tri Vlade, rekla bih stabilnost institucija, kontinuitet države i državne politike.

Stabilnost, a tri Vlade u dvije godine?

Zadržali smo stabilnost institucija. Nadalje, promjena jednog političkog diskursa, uveđenje jednog višeg koncepta zajedništva, sinergija rada, možda pozitivno natjecanje, radije nego spuštanje i ponižavanje drugih. Isto tako i niz vanjskopolitičkih inicijativa, počevši od inicijative triju mora, pozicioniranja Hrvatske u EU i NATO-u i općenito na svjetskoj sceni, gospodarska diplomacija i slično.

Kako je to biti Predsjednicom Republike, izabranom neposredno od građana, puno toga obećati u izbornoj kampanji, a onda na kraju malo toga ispuniti jer za to nema ustavnih ovlasti?

Ne bih se složila da se malo toga ispuniti.

Pa imate malo ustavnih ovlasti.

Ustavne ovlasti su sasvim dovoljne, kako u području vanjske politike, nacionalne sigurnosti i stabilnosti institucija.

Vi sukreirate to.

Gospodine Bago, ja sam bila jamac stabilnosti u ove dvije turbulentne godine mojeg mandata, kad su izbori bili takvi i kad je proces konzultacija bio takav da je mogao krenuti u bilo kojem pravcu, da sam podlegla bilo kakvim političkim pritiscima. Držala sam se slova Ustava i Zakona, i tu se pokazalo zašto je jedan neovisni Predsjednik, odnosno Predsjednica, izravno izabran od naroda, od građana…

Niste bili neovisan kandidat, bili ste kandidat HDZ-a.

Jesam. Međutim, nakon stupanja na dužnost, istupila sam iz stranke.

I niti u jednom trenutku niste išli na ruku HDZ-u?

Apsolutno nisam.

Dosta toga ste obećali. Koje ste to izborno obećanje dosad ispunili?

Izborna obećanja sam ispunila, prije svega koncept zajedništva. Dakle zajedništvo je počelo dominisrati u javnom diskursu, za razliku od onih podjela…

Pa ne bih se složio baš…

Ja bih čvrsto stala na tom. Nema više onihi uvreda, onih ponižavanja, nema onih podjela. Počeli smo se konačno fokusirati na egzistencijalna pitanja, a ne na ideološka. To je bio jedan od mojih temeljnih ciljeva.

A porast netolerancije, gospođo Predsjednice?

Ne bih rekla da je došlo do porasta netolerancije, upravo suporotno. Mislim da još puno posla predstoji pred nama, da moramo raditi na tome, toleranciji prema svim građanima u druđštvu, prema svim političkim opcijama, Međutim, politički diskurs je puno drugačiji, posotoji veće poštovanje prema institucijama i da, još uvijek nažalost ima govora mržnje u našem društvu. Još uvijek ima jako ružnih naziva.

Ne očekuje li se od Vas, da kao Predsjednica države budete prva i osudite to, a ne da budete među zadnjima?

Pa ja sam uvijek među prvima…

Nije istina. Podsjetit ću Vas na klub Super Super. Na njih je bačen suzavac, a Vi ste nakon drugog dana reagirali, tek nakon što su svi (ostali) reagirali i to osudili.

Reagiram uvijek kad je u pitanju nasilje i dopustite mi da reagiram sukladno informacijama koje imam. Naravno, treba osuditi svako nasilje. Gospodine Bago, svaki dan se događa nasilje u obiteljima u Hrvatskoj, događa se nasilje u školama, događa se bullying, događa se nasilje na ulici. Dakle, bilo kakav govor mržnje, bilo kakva netolerancija, govor mržnje koji osjećam prema institucijama i sebi samoj, isto tako očekujem od odgovarajućih institucija u Hrvatskoj da reagiraju pa i od cijelog društva. Da se konačno uljudimo i da počenmo jedni prema drugima nastupati s tolerancijom i poštovanjem.

Ističete zajedništvo, a kad govorite o netoleranciji u tom smislu, tu se ne bih složio s Vama. Na primjer, Jasenovac. Tamo je stavljena sporna ploča na kojoj piše “Za dom spremni”. Vi ste rekli da se ne može samo tako ukloniti ta ploča, ako sam zakon to ne zabranjuje.

Ploča nije usmjerena na ono što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu, što duboko poštujem.

To je poruka.

Nije točno gospodine Bago. Ako smo pravna država, onda poštujemo svoje zakone. Ukoliko je statutom HOS-a to bilo regulirano, a prije toga nisu reagirali moji prethodnici, niti prethodne Vlade, zašto to sad odjednom postaje problem? Treba isto tako odati dužno poštovanje prema jedanaestorici mladića braneći Hrvatsku i braneći Jasenovac.

To nitko ne spori gospođo Predsjednice.

To nema apsolutno nikakve veze prema Drugom svjetskom ratu.

Vrlo često znate spominjeti svoje porijeklo, s Grobnika, antifašističkog kraja…

Iz antifašističke obitelji, koja se borila za slobodnu Hrvatsku ali ne za komunizam.

Apsolutno. Vi to često volite spominjati ali isto tako, očekujem od Vas da javno kažete kad su ugrožene sve manjinske skupine, da dignete glas i da stanete u njihovu obranu.

Uvijek sam se o tome oglasila i mislim da sam vrlo jasno, jasnije nego bilo tko u ovoj državi osudila sve totalitarne ideologije, i fašizam, i nacizam, i ustaštvo, i jasno se odredila prema Jasenovcu ali isto tako, gospodine Bago, neću dopustiti dvije stvari.

Prvo, da se okreće pila naopako i da se izjednačava Drugi svjetski rat s Domovinskim ratom i da se radi umjetna podjela u društvu, između onih koji su na strani antifašizma i onih koji su na strani Domovinskog rata. To apsolutno ne isključuje jedno drugo.

Pijetet prema žrtvama mora postojati. Naravno, pijetet se mora isto tako izražavati i na dostojanstven način ali neću dopustiti da se pljuje po hrvatskim vrijednostima i neću dopustiti da se Hrvatskoj nameće nekakav uteg ustaštva, jer to je upravo ono što pokušavaju u našim susjednim zemljama, kako bi diskreditirali Hrvatsku.

I onda prošle godine dođe američki izaslanik za Holokaust i osudi istupe po Hrvatskoj i u sat vremena, Vi, bivši Predsjednik Vlade, bivši potpredsjednik Vlade, bivši predsjednik Sabora, zapravo svi osudite taj govor mržnje.

Osuđivala sam to i ranije, i prije toga.

Ali vrlo simptomatično je da dolazi američki činovnik kako bi upozorio hrvatske dužnosnike na to.

To nije tako. Vrlo dobar odnos sam imala uvijek s izaslanikom za Holokaust i isto tako sa svim američkim dužnosnicima, dok sam radila kao veleposlanica u SAD-u. Surađujem s muzejem Holokausta. Moj je stav jasan svim židovskim organizacijama i to nije bio apsolutno nikakav pritisak. To je možda bila prigoda da se o tome progovori malo jasnije, kao što je između ostalog bila prigoda, kad je predsjednik UEFA-e bio ovdje, da se progovori o nogometu, o stanju u nogometu, da se osudi huliganstvo ali isto tako miješanje politike u nogomet.

Dakle postoji prigoda za sve ali oprostite, dopustit ćete gospodine Bago, vi u meidjima isto tako imate tendenciju izvlačiti moje izjave iz konteksta i postavljati ih u kontekst nekakve međunarodne prisile. Ja nisam takva osoba. Ja se zalažem za Hrvatsku koja je suverena i samostalna, koja je članica EU i NATO-a ali koja ima svoj stav, koja vodi računa o nacionalnim interesima i neću dopustiti nikome da vrijeđa ovu Hrvatsku, niti da vrijeđa branitelje, koji su se borili za slobodnu, demokratsku Hrvatsku, a ne ni za kakve aveti prošlosti.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevnik.hr