Hrvatska će u nedjelju s početkom u 17 sati igrati na moskovskom Lužnjikiju finale Svjetskog prvenstva. S druge strane bit će reprezentacija Francuske, protiv koje Hrvatska još uvijek ne zna za pobjedu. U pet dosadašnjih nastupa Francuska je slavila tri puta, a dvije su utakmice završile remijima.

Nama je svakako najbolniji poraz iz polufinala Svjetskog prvenstva 1998. godine, kada su ‘tricolori’ preokrenuli vodstvo Hrvatske 1:0 (Šuker) u samo nekoliko sekundi te na koncu stigli do pobjede 2:1 zahvaljujući golovima Thurama.

No da je Hrvatska spremna na sve, potvrđuju i brojni rekordi koje ovdje postavlja. Od uspjeha u tri produžetka, dvije uzastopne pobjede na penale…

A sve je krenulo 16. lipnja u Kalinjingradu, gdje je svladana Nigerija 2:0. Samo za podsjetnik, tada je Hrvatska igrala u crveno-bijelim dresovima na kvadratiće po kojima je poznata u cijelom svijetu.

Potom je 21. lipnja deklasirana Argentina (3:0) u Nižnjem Novgorodu, a na toj je utakmici i prvi put u službenim ogledima odrađena promocija nove, crno-plave garniture dresova.

U istim tim dresovima potom su naši igrali i 26. lipnja, u Rostovu na Donu, protiv Islanda (2:1).

Seriju su naši nastavili u osmini finala, vrativši se u Nižnji Novgorod, gdje su, također u crno-plavim dresovima, nakon produžetka i udaraca s bijele točke izbacili Dance.

Šest dana kasnije, odnosno 7. srpnja u Sočiju, i opet u crno-plavim dresovima, Hrvatska je još jednom igrala produžetak. Ovog puta protiv domaćina Rusa koje je na kraju izbacila u pravom ruletu nakon izvođenja penala.

U polufinalu 11. srpnja u Moskvi – i opet u crno-plavim dresovima – Hrvatska je nakon 120 minuta rezultatom 2:1 nadigrala Englesku izborivši tako povijesni nastup u finalu.

I kako to obično biva – krug se mora nekako zatvoriti. Pa je najbolje završnu utakmicu odigrati u garnituri u kojoj je pobjednička serija krenula u prvom kolu protiv Nigerije.

Dakle, protiv Francuza ove nedjelje naši će nogometaši ponovno zaigrati u crveno-bijelim dresovima. A nema sumnje da će i tribine na moskovskom Lužnjikiju biti prepune navijača u takvim dresovima. Prema prvim prognozama, očekuje se da će na finalnu utakmicu doći najmanje 15.000 hrvatskih navijača.

Izvor: Sloboda.hr/tportal.hr