savska 66 prosvjed protiv branitelja branitelji đuro glogoški antiprosvjed

Kako je i najavio, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški u srijedu je javnosti prezentirao rezultate ankete o podršci prosvjedu branitelja, koja se bitno razlikuje od one koju je tijekom vikenda plasirao RTL.

Podsjetimo, prema rezultatima istraživanja koje je naručila spomenuta televizija, ispalo je da većina hrvatskih građana ne podržava prosvjed u Savskoj.

Međutim, agencija 2×1 komunikacije provela je vlastito istraživanje koje pokazuje da većina građana podržava prosvjed branitelja i zahtjev za smjenom ministra Matića. Upravo je ovu anketu Glogoški prezentirao medijima u Savskoj.

Na pitanje “podržavate li prosvjed branitelja”, 54,13 posto anketiranih odgovorilo je potvrdno, a 38,93 posto da taj prosvjed ne podupire. Neodlučnih je bilo 6,94 posto.

U Ličko-senjskoj županiji branitelji su dobili najviše, a najmanje podrške u Istarskoj županiji.

Glogoški je rekao kako najmanje podrške branitelji imaju u županijama koju su bile najudaljenije od crte bojišnice, što je po njemu razumljivo. Međutim, razočaran je odnosom institucija prema braniteljima.

“Predstavnici institucija umanjuju važnost direktno napadima na branitelje koje prosvjeduju. Negativno su prikazali branitelje, a to je samo nastavak onoga što branitelji i njihove obitelji doživljavaju zadnjih 20 godina, Naziva ih se parazitima, pijancima, drogerašima, parazitima, ali kako vidimo iz anketa, građanima je jasno tko je dao doprinos nastanku hrvatske”, poručio je Glogoški.

Glogoški se osvrnuo odnos pravosuđa prema braniteljima, ali i nekim pojedincima.

“Pritvaranje, puštanje pa opet pritvaranje gospodina Milana Bandića, dokaz je da neke stvari nisu jasne u hrvatskom pravosuđu”, smatra Glogoški.

Glogoški je poručio kako “imaju informacije da iza antiprosvjeda stoje SDP i HNS te da su ove dvije stranke pozvale članstvo da se pridruže antiprosvjedu”.

Pozvali su branitelje da dođu u subotu ”kako bi se vidjelo da ih ima”. Podsjetimo, Milanovićev plaćenički pokret Occupy Croatia poziva na još jedan prosvjed protiv branitelja, a on bi se trebao održati 14. ožujka s početkom u 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića. ”Nalogodavci prvog antiprosvjeda, koji nije bio baš brojan, učinit će sve da taj broj u subotu 14. ožujka bude veći. Riječ o nastavku pokušaja podjele hrvatskog društva”, ocijenio je Glogoški.

Branitelja u šatoru pozdravio je i predsjednik Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Damir Buljević ispred branitelja grada Osijeka.

”Kada je donosena nepravomoćna presuda za generale Markača i Gotovinu nastala je histerija tko će više uspjeti optužiti generale te izjednačiti žrtvu i agresora. Nakon toga uslijedila je oslobađajuća presuda. Hrvatska vojska nije počinila nikakve zločine u Domovinskom ratu već vodila obrambeni rat. Da nije bilo Oluje i tih zapovjednika, danas ne bi bili ovdje. Što bi bilo sa Zagrebom, u kojoj državi bi bili?”, rekao je Buljević.

Naglasio je da je vrlo razočaran razvojem situacije i odnosom prema Branimiru Glavašu koji sedmi dan štrajka glađu i nalazi se u Remetincu.

”General Đuro Brodarac je preminuo zbog nepravednog odnosa prema njemu. Kakva sudbina čeka Glavaša? Slična? Zašto neki jedva čekaju da se prozovu naši generali i mogu reći da se žrtva i agresor jednaki”, rekao je Buljević.

Branitelji su pozvali Ustavni sud da usvoji zahtjev da se Glavaš pusti i brani se sa slobode.

Ispred branitelja, Đuro Glogoški zamolio je Glavaša da prekine štrajk glađu i počne piti tekućinu. “Neka onima koji s užitkom čekaju da umre u zatvoru, kao Đuro Brodarac, ne priušti to zadovoljstvo”, rekao je Glogoški.

Izvor: Direktno.hr
Foto: Maxportal.hr