obnova Gilbert K. Chesterton

Udruga “Obnova” organizira ciklus predavanja u Splitu koje prati život engleskog pisca Gilberta. K. Chestertona.

Prvo iz serije predavanja, gdje će se pobliže pratiti život pisca od rođenja do pisanja njegovog znamenitog djela ”Pravovjerje”, održat će se 30. travnja u Splitu, u prostorijama dominikanskog samostana sv. Katarine (Hrvojeva 2), s početkom u 18 sati.

Kroz predavanja člana Udruge Ivana Dadića i gosta predavača, predsjednika Hrvatskog Chestertonovskog društva, Ive Džebe, posjetitelji će imati priliku saznat o znamenitom životu velikana znanog kao i gorostasa duha i pisane riječi, kao i apostola razuma.

Udrugu “Obnova” osnovala je 2012. godine u Zagrebu skupina studenata. Udruga okuplja mlade intelektualce i umjetnike, studente s različitih hrvatskih fakulteta te druge pojedince Republike Hrvatske i dijaspore. Uz širok raspon djelatnosti, ponajviše se ističe projekt istoimenog multidisciplinarnog časopisa za kulturu, društvo i politiku. Osim rasprave i obrazovanja o spomenutim temama, posebna se pozornost posvećuje promicanju i njegovanju hrvatske kulturne baštine te umjetnosti među mladima.

obnova Gilbert K. Chesterton

Predavanje je razdijeljeno na dva dijela. – U prvom dijelu predavanja član ‘Obnove’ Ivan Dadić (ing. naut.) pobliže će pratiti Chestertonov život kroz djetinstvo, školske dane, brak i početke njegove slave u novinarskim i književnim krugovima. Pažljivo su skupljene sjemenke njegove misli, životna i duhovna iskustva, njihov razvoj kroz mladenačke kušnje, prijateljstva i razne debate koje su oblikovale njegovu filozofiju, te konačno prvi procvat te iste filozofije koja krasi “Pravovjerje”.

U drugom dijelu predavanja gost predavač Ivo Džeba (mag.ing.aedif.)  govorit će nam o samom “Pravovjerju”. Kao predsjednik Hrvatskog Chestertonovskog društva, te prevoditelj najnovijeg izdanja “Pravovjerja” najbolji je poznavatelj tog djela, a i pisca u Hrvatskoj.

Pozivamo sve zainteresirane da dođu i obogate svoje znanje i bolje upoznaju gotostasa duha i pisane riječi G. K. Chestertona.