božidar kalmeta hdz optužnicaFoto: HRT

Zagrebački Županijski sud potvrdio je optužnicu bivšem HDZ-ovu ministru mora, prometa i infrastrukture i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti kojega Uskok tereti da je ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna dogovorivši bez javne nabave snimanje filma “Prometna renesansa Hrvatske”.

Kalmeta, koji nije došao na optužno vijeće, u tom se postupku odrekao prava odgovora na Uskokove optužbe, a uoči sudske odluke o osnovanosti optužnice njegov je odvjetnik zatražio spajanje postupka sa slučajem Remorker u kojemu je optužnica već potvrđena.

No, Uskok se usprotivio spajanju postupaka, a sudsko izvanraspravno vijeće odluku će donijeti naknadno.

Kalmetinin odvjetnik Krešimir Vilajtović Hini je ranije kazao da odustajanjem od odgovora na optužnicu za ‘Prometnu renesansu’ Kalmeta želi ubrzati sudski postupak, uvjeren da će u konačnici biti oslobođen.

Nakon optužnice za “Prometnu renesansu” Kalmeta je ocijenio da je druga Uskokova optužnica protiv njega podignuta kako bi se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu, na što je Državno odvjetništvo odgovorilo da Cvitan ne postupa ni po čijim nalozima, niti se ikome dodvorava.

“Sve što sam napravio bilo je moje pravo. Kada se naručuju hrvatski filmovi koji blate Domovinski rat, koji proglašavaju Hrvatsku genocidnom onda je sve u redu, a kada se napravi jedan film koji će pokazati što je u Hrvatskoj napravljeno i koji je izuzet iz javne nabave, imaju se drugačiji kriteriji”, kazao je tada Kalmeta Hini.

Riječ je o drugoj korupcijskoj optužnici protiv Kalmete, a prvu u tzv. HAC-ovom kraku afere Remorker je 10. studenoga u cijelosti potvrdio zagrebački Županijski sud.

Izvor: Sloboda.hr/HRT