slobodan praljak, intervju, haagFoto: Novi list

“Imao sam čast u emisiji koju sam u to vrijeme radio na Hercegovačkoj televiziji ugostiti generala Slobodana Praljka neposredno pred objavu optužnice iz Haaga. Ovo je bio jedan od njegovih zadnjih intervjua u medijima, jer mu je nakon objave optužnice bilo zabranjeno javno govoriti. Emisija je realizirana 12. ožujka 2004., a već 5. travnja je bio u Haagu. Podsjećam što je tada rekao”, objavio je novinar Ivan Baković.

Praljak: Sloboda se brani smrću. Sloboda se branila smrću i ovo što se sad nama događa, što meni daje mirnoću moga života, odlaska u Haag jeste smrt mojih vojnika u meni. Ja sam prepun njihove smrti, svaka moja ćelija, svi dijelovi moga tijela su napunjeni smrću i nekih mojih prijatelja koji su umrli ranije, oni koje smo zvali hrvatski nacionalisti u vrijeme komunizma, i ovih mladića koji su po svom opredjeljenju, po svojoj želji, a po mojoj zapovjedi, išli na bojišnicu, na crte. Ja ih ne zaboravljam, oni stoje u meni, oni su živi, oni su poginuli, ali njihova smrt je moj život, oni stoje u meni. I ja ih proživljavam i ničeg se ne bojim, svjestan činjenice da nijedan sud koji bi smjerao na minimum pravednosti ne bi mogao prigovoriti ničemu što smo mi radili, onoliko koliko smo mogli.

Pitanje: Gosp. Praljak, bojite li se, jer po svemu sudeći, evo i Vi ste to rekli, put u Haag je trasiran, osiguran, samo još nije čekirana karta?

Praljak: Jednom sam rekao da ne ću bježati. To je moćna institucija. Što ću ja dobiti, kakav će taj križ biti, ja sam vam odgovorio. Kakav god on bio, (…) ja ću taj križ ponijeti. Nije to samo žrtvovanje, ja se tamo ne idem samo žrtvovati. Mene žrtvuju, mene žrtvuju Molosi, neke zle sile koje sam ja proučavao od Sokratove obrane od smrti na ovamo, pa svih Shakespearovih tragedija pa sankilota, pa hugenota, pa tako dalje. Sto milijuna ljudi je ubijeno u komunizmu. (…) To je naprosto tako. Svijet funkcionira kao jedno veliko zlodjelo u kome se svako malo pojavljuju brzi djelitelji pravde. Izvitoperuju u okviru nekakvih interesa u kojima evo mi nismo u mogućnosti.

Pitanje: Pročitat ću jednu vašu izjavu, a Vi recite ostajete li pri toj izjavi? „Ako ćemo mi završiti u Haagu, jer su oni jaki, a ne zato što su pravedni, prije ili kasnije neka će pokoljenja reći da je netko bio kreten i izdajica, a netko častan čovjek.“

Praljak: U potpunosti ostajem.

Izvor: Sloboda.hr/Tomislavcity.com