kolinda grabar kitarović veleposlanici

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović optužila je u srijedu, u razgovoru za HRT, bivšeg ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića da je bio “osobni obavještajac” bivšeg premijera Zorana Milanovića, a iz SDP-a uzvraćaju kako je takav stav suprotan riječima premijera Tihomira Oreškovića da nije vidio “nikakve podatke i rezultate” koji bi potvrdili da je Lozančić kršio zakon.

Grabar-Kitarović je Lozančićevo razrješenje zatražila krajem siječnja, a prije nešto više od mjesec dana svoj supotpis na tu odluku stavio je i premijer Orešković. Predsjednica i premijer za novog su šefa SOA-e predložili Daniela Markića.

Predsjednica je tada u svojoj odluci navela da je Lozančić izgubio njezino povjerenje te da se ogriješio o Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu, a premijer je u intervjuu za Media servis danas kazao da nije vidio “nikakve podatke i rezultate koji su to potvrdili”.

Lozančić je podnio ostavku na mjesto šefa SOA-e i tako omogućio da o imenovanju novog šefa SOA-e raspravlja saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je danas većinom glasova podržao imenovanje Markića, uz izdvojeno mišljenje HDZ-ova Miroslava Tuđmana i HSLS-ova Darija Hrebaka.

S predsjednicom je razgovarao novinar HRT-a Damir Smrtić.

Zašto je Lozančić izgubio povjerenje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović?

“Da je Lozančić bilo koja časna i odgovorna osoba kojoj je stalo do domovine i do službe, dao bi ostavku odmah, čim jedan od čimbenika koji mu daju smjernice za rad kaže da ne uživa više njegovo, odnosno njezino povjerenje, dao bi ostavku. Dakle, ostavka jest dobrodošla, međutim, ja pratim njegov rad mnogo dulje nego što ga prati predsjednik Vlade. Gospodin Lozančić dobro zna da o nekim razlozima ne mogu govoriti jer je riječ o nacionalnoj sigurnosti,o stabilnosti države i to je on i koristio. Ali ono što vam večeras mogu reći – jest da je gospodin Lozančić bio privatni, odnosno osobni obavještajac gospodina Milanovića – i tu ću stati”, odgovorila je predsjednica na pitanje zašto je tako dugo trajala agonija s razrješenjem ravnatelja SOA-e, rekla je predsjednica Republike.

Kakva je sitacija u RH po pitanju slobode medija?

Komentirajući jučerašnju neugodnu situaciju, kad je na tribini u HND-u o slobodi medija njezin govor prekinut zvižducima aktivista i novinara, i situaciju po pitanju slobode medija u Hrvatskoj, rekla je da je jučerašnji incident bila neugodna situacija za državu i za slobodu medija u Hrvatskoj. “Sloboda medija i sloboda govora podrazumijeva da svi mi možemo govoriti i da slušamo jedni druge, bez obzira svidjelo nam se ili ne ono što govorimo. Meni je to jučer bilo, neću reći neočekivano, jer su mi mnogi govorili zašto ideš, upast ćeš u osinje gnijezdo, međutim, ja sam išla i po tu cijenu zvižduka. Znala sam da bi se to moglo dogoditi, jer naša osobna taština i naši osobni osjećaji kao dužnosnika uopće nisu bitni u svemu tome. Bitno je postaviti se upravo kao dužnosnik, kao državnik, pokazati da apsolutno stojim iza slobode medija, pa čak i kad mi zvižde. Do smrti ću braniti to njihovo pravo da mi zvižde. Ovo jučer je bilo prvi put, ali vjerujem ne i posljednji. Kao političari, jednostavno moramo se pomiriti s time da se to događa. Ono što mogu reći, međutim, vrlo odgovorno o slobodi medija jest da je ona na puno višoj razini nego što se to nastoji prikazati”, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Poanta jučerašnjeg skupa koji je organiziralo američko veleposlanstvo na Dan slobode medija nije bila govoriti samo o slobodi medija. Sloboda medija podrazumijeva i govor o slobodi medija, poanta je bila govoriti i o odgovornosti jer sloboda podrazumijeva i odgovornost. Odgovornost je zapravo cijena slobode. To je ono što mi je žao da nisam uspjela dovršiti svoj govor, da su me u tome onemogućili, zato što sloboda medija podrazumijeva i odgovornost. O tome su jučer pokušali govoriti Amerikanci kad su govorili o tzv. utvrđivanju i potvrđivanju činjenica – znači fact cheeking. To znači jedno odgovorno novinarstvo koje svoje članke, svoje uvodnike, svoja mišljenja temelji na istinitim činjenicama koje se moraju provjeriti. O tome se razgovaralo. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i poštujem svačije mišljenje, ali nitko nema pravo na svoje činjenice. Činjenice su činjenice i to je bila poanta skupa koji se dogodio jučer i kojeg je, nažalost, minirala skupina aktivista. Ja duboko vjerujem da oni koji su zviždali jučer nisu bili hrvatski novinari. To, naravno, nisam mogla vidjeti jer se događalo iza mojih leđa. Ne volim takve skupove na kojima sam ljudima okrenuta leđima jer volim ljude gledati u oči i razgovarati s njima. Vjerujem da je ta šačica aktivista iskoristila dobronamjernost veleposlanika koji su htjeli uz Dan slobode medija upravo raspraviti o odgovornosti medija. Nažalost, oni su bili izmanipulirani. Ono što u tome svemu apsolutno neću dopustiti, a o čemu se govori u posljednje vrijeme – Hrvatska je država članica EU-a i NATO-a, mi nismo ni pod čijim monitoringom – dakle neću dopustiti da nam se u unutarnje stvari miješaju drugi jer mi smo bilo kakve probleme ili izazove spremni riješiti sami. Naravno, želimo biti odgovoran partner i suradnja u EU-u i NATO-u jest dobrodošla na moja vrata, a vjerujem i na vrata premijera Oreškovića i svih ministara – uvijek su otvorena svima koji žele raspravljati o slobodama medija ili bilo kojim drugim oblicima sloboda u Hrvatskoj”, kazala je.

Hrvatska se posljednjih nekoliko dana u stranim medijima optužuje za “fašizaciju društva”, kolika je tu uloga stranih veleposlanika?

“Ne bih sada spekulirala o tome. Mislim da doista veleposlanici u Hrvatskoj rade s najboljom namjerom. Ali isto tako držim da bismo trebali osnažiti svoj dijalog između sebe i onoga što propisuje Bečka konvencija o diplomatskim odnosima. To je prije svega Ministarstvo vanjskih poslova, a onda i druga odgovorna tijela državne vlasti i raspraviti o kakvim problemima, za koje drže da moguće postoje u Hrvatskoj. Držim da su pritom dijelom krivnja izolirani članci koji dolaze iz Hrvatske o “navodnoj fašizaciji”, a dijelom je krivnja na hrvatskoj diplomaciji i tu zamjeram strahovito svima koji su dosada radili. Sada evo i pozivam i prozivam i ministra Kovača da nakon 100 dana vlade, da konačno učini nešto u toj našoj diplomaciji. Ponekad se pitam zastupaju li neki od naših veleposlanika interese hrvatske države ili države primateljice, kad se s njima “apsolutno slažu” u nekakvim priopćenjima i nekakvim kritikama Hrvatske. To ne stoji. Ima li u Hrvatskoj izoliranih incidenata? Ima, doista ima, to ne poričem. Ima ih u svakoj državi. Mi se, međutim, s time možemo nositi sami, smatra.

Ono što me je beskrajno razočaralo i što još uvijek očekujem od ministra unutarnjih poslova, od ravnatelja policije, jest da se otkrije počinitelj koji je napravio svastiku na Poljudu. Godina dana je prošla. Dakle, oni nisu u stanju, uz sve one kamere koje postoje na stadionu, uz činjenice da to baš nije tako lako učiniti, mora se znati koje pesticide koristiti. Mene to drži u uvjerenju da nije riječ ni o kakvim fašistoidnim elementima, već je riječ o nekome tko je to napravio namjerno, upravo zato da bi se u svijetu stvorila slika kako u Hrvatskoj raste fašizam, nacizam i bilo kakve desničarske misli, rekla je Grabar-Kitarović.

Jesmo duboko smo podijeljeno društvo – jača krajnja desnica, jača krajnja ljevica. Kao što znate, zauzimam se za zajedništvo i na tome ću raditi – neće me apsolutno ništa obeshrabriti, nikakvi zvižduci, nikakve kritike – jer ovdje nije u pitanju moj osobni rejting, ovdje je u pitanju rejting države, ovdje je u pitanju život naših građana, naših državljana, prije svega mladih ljudi koji su siti ideoloških podjela i koji iz Hrvatske odlaze ne samo zato što ne mogu naći posao nego zbog društvene klime koja je toliko podijeljena, toliko cinična, sarkastična, s nedostatkom optimizma. Sve to treba promijeniti, smatra predsjednica RH.

Kad idem među ljude, osjećam puno drukčije osjećaje – osjećam optimizam i želju za boljim. Mnogi mi kažu – dajte, prekinite te ideološke rasprave, dosta nam je političara koji vode bitke iz II. svjetskog rata, to ne može donijeti dobro Hrvatskoj, nikako. Dakle, svi oni koji u nedostatku bilo kakvog političkog programa, u nedostatku vizije razvoja Hrvatske, koriste ideologiju da bi podijelili ovo društvo trebaju dobro razmisliti o tome što rade, a mi ih trebamo izolirati i raditi na tome da u tom duhu zajedništva koji podrazumijeva zajedničke ciljeve, ne zajedničko razmišljanje, to nije jednoumlje, to je zajedništvo, u smislu bolje budućnosti, ostanka mladih u Hrvatskoj. Trebamo raditi dalje i ne smijemo dopustiti da nas obeshrabri pojedini zviždač koji se zapravo ne usuđuje meni ili nekom drugom pogledati u lice nego mi to radi iza leđa, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović za HRT.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/HRT