poljska, imigranti, kvote

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski osudio je prijetnje da bi Europska unija mogla kazniti Poljsku zbog odbijanja da sudjeluju u nasilnoj preraspodjeli bliskoistočnih tražitelja azila.

“Ne vidim kako će biti moguće kazniti Poljsku za ovo jer problem izbjeglica, problem imigracije, nije povezan sa strukturnom fondovima”, rekao je šef poljske diplomacije novinarima u Europskom parlamentu u Strasbourgu u Francuskoj.

Ranije istog dana, The Times je izvijestio kako je visoki diplomatski izvor Europske unije rekao je za novine da ako bi Poljska i Mađarska odbile prihvatiti imigrante, obje će se zemlje suočiti s financijskim i političkim “posljedicam”.

“Oni će morati napraviti izbor”, zaprijetio je izvor. “Jesu li u europskom sutavu ili ne? Ne možete ucjenjivati EU, jedinstvo ima svoju cijenu.”

Ministar vanjskih poslova naglasio je i da migracijsko pitane nije fenomen isključivo vezan za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

“Poljska je zadnje godine dodjelila vize za 1,26 milijuna Ukrajinaca. Pola od tih viza daje pravo na boravak i rad u Poljskoj.”

EU planira distribuirati 160.000 migranata iz prihvatilišta u Italiji i Grčkoj. Osim Poljske i Mađarske, Austrije također odbija sudjelovati u prihvaćanju novih migranaca, tvrdeći da i je već uzela dovoljno. U 2015. godini, Austrija je prihvatila 90.000 imigranata, što predstavlja više od jedan posto stanovništva te zemlje.

Izvor: Sloboda.hr/Breitbart.com