clinton Kaczynski poljska

Čelnik vladajuće poljske stranke Kaczynski rekao je da bivši američki predsjednik Bill Clinton treba posjetiti psihijatra reagirajući na njegovu izjavu da je Varšava krenula autoritarnim putem poput Putinove Rusije, a poljska premijerka zatražila je od njega da se ispriča Poljacima.

Clinton je izjavio na predizbornom skupu svoje supruge Hillary prošlog petka u New Jerseyu da Poljaci i Mađari sada smatraju da “demokracija stvara previše problema” te da “žele vladu kakvu ima Putin”, odnosno da traže autoritarne čelnike nalik ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Poljska i Mađarska, te dvije zemlje koje ne bi bile slobodne da nije bilo SAD-a i pobjede u Hladnom ratu, sada su odlučile da im ta demokracija donosi previše problema i traže čelnike poput Putina. Dajte nam autoritarnog diktatora, a strance držite dalje. Zvuči vam poznato?”, kazao je Clinton.

Ta njegova izjava izazvala je buru u Poljskoj i njezinoj dijaspori u Sjedinjenim Državama.

Kaczynski je poručio Clintonu da mu treba psihijatar.

“Ako netko kaže da danas u Poljskoj nema demokracije, to znači da je u takvom stanju da mu je potrebno liječničko promatranje”, izjavio je Kaczynski u utorak navečer.

Međutim, dopustio je da su za pojavu takvih komentara možda krivi “mediji i drugi čimbenici” koji “stvaraju ogromne nesporazume u svijetu”. “To možda utječe na stanje uma bivšeg američkog predsjednika”, kazao je on dodajući da si to drugačije ne može objasniti.

Poljska premijerka Beata Szydlo poručila je Clintonu da je pretjerao i zatražila je od njega da se ispriča Poljskoj.

“Uz svo poštovanje prema Billu Clintonu, smatram da je pretjerao i da se mora ispričati. Takve izjave ne samo da su neopravdane nego i nepravedne”, kazala je premijerka za poljski državni radio.

Poljska dijaspora je zaprijetila da će povući podršku Hillary Clinton pred izbore u SAD-a zato što je njezin suprug uvrijedio Poljake. Procjenjuje se da u SAD-u živi oko 10 milijuna Poljaka ili osoba poljskog podrijetla.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je Clintonovu izjavu kao napravednu, ali je upozorilo da su te riječi izgovorene u kontekstu predizborne borbe u SAD-u, na predizbornom skupu i da ne predstavljaju službeno stajalište američke administracije.

Clintove izjave u utorak je osudila i Mađarska.

Izvor: Sloboda.hr/Hina