švedska, antifašisti, imigranti, teroristi, islamisti

Tijekom demonstracija Nordijskog pokreta otpora (NRM) u Gothenburgu prošlog vikenda, pripadnici antifašističkih ekstremističkih organizacija otvoreno su kamenjem i bocama napadali policiju. Unatoč tome, među 24 uhićene osobe, našao se samo jedan od nasilnika – somalijski imigrant kojeg je obučavala teroristička skupina Al-Shabab, piše Tribun.hr.

Somalijski imigrant identificiran je pomoću više video snimki u kojima su prikazani napadi na policiju. On je za kamenovanje koristio posebnu praćku, što se vidi na snimci (oko 5. minute).

Početkom tjedna, imigrant je pritvoren te je optužen za napad na službene osobe. Pripadnici NRM-a u međuvremenu su pušteni na slobodu iako su protiv njih pokrenute istrage.

Somalijski imigrant tvrdi kako ima 17 godina, međutim švedski Ured za imigraciju navodi kako su ga neosnovano proglasili maloljetnikom jer nisu znali koliko je star. Pored toga, odbijen mu je zahtjev za azil 27. siječnja ove godine.

Međutim, pregledom dokumenata socijalnih službi, otkriveno je da je ovaj imigrant u dobi od 14 godina dobrovoljno pristupio terorističkoj organizaciji Al-Shabab, u čijim je kampovima naučio rukovati oružjem te eksplozivima.

Somalijac je sam izjavio kako je želio dobrovoljno pristupiti teorističkoj skupini te da mu je rečeno da će „otići u raj“ ako izvede bombaški napad.

Dakako, razlog za stopiranje njegove deportacije je uobičajena shema s „ljudskim pravima“, budući da mu u Somaliji navodno prijeti odmazda od strane same terorističke skupine, budući da je navodno pobjegao iz njihovih redova.

Čak je i Ured za imigraciju zatražio njegovu deportaciju, jer Somaliju smatra većinski sigurnom od prijetnji Al-Shababa, ali je Sud za imigracije u Gothenburgu odlučio zaustaviti proces, uvodeći u dokumente da Somalijac još uvijek ima 17 godina.

Zanimljivost je i da unatoč činjenici da švedska policija zatvara brojne postaje diljem zemlje, te ima kronični nedostatak ljudstva i resursa, a rijetko odlazi i u poznata problematična područja, za potrebe „obuzdavanja“ demonstracija NRM-a, pozvani su policajci iz svih dijelova zemlje, što je porezne obveznike koštalo oko 20 milijuna SEK.

Izvor: Tribun.hr/Friatider.se