Zapanjujuća je vijest da je 90 posto marokanskih migranata koji su posljednjih godina došli u Švedsku pod krinkom “maloljetnika” zapravo odrasli, donosi novo izvješće.

U posljednjih sedam godina oko 1.800 marokanskih muškaraca zatražilo je azil u Švedskoj. Međutim, u posljednjih godinu dana zbog bliske suradnje između marokanske i švedske vlade, broj tražitelja azila ove je godine pao na oko 55, javlja švedska televizija SVT.

Christian Frödén, voditelj grupe za imigraciju i granične vlasti u Stockholmu pohvalio je suradnju dviju zemalja, jer je marokanska policija dopustila svojim kolegama u Švedskoj pristup bazi podataka o otiscima prstiju u svojoj zemlji.

Komentirajući suradnju dviju zemalja, Frödén je rekao: “Kada otkrijemo njihov identitet, oni napuštaju zemlju i prelaze na druge gradove u Europi kao što su Barcelona ili Pariz. Ne žele da policija zna tko su oni, jer onda mogu biti kažnjeni i protjerani u Maroko.”

Nedavne brojke otkrivaju da je velika većina marokanskih migranata koji dolaze u Švedsku tvrdeći da su djeca – status koji im daje više prava i veću zaštitu – zapravo odrasli.

Marokanski migrant koji se zove Ali je došao prošle godine u Švedsku tvrdeći kako tvrdi da ima samo 16 godina. Vlasti su kasnije otkrile da je on zapravo imao 22 godine.

Dok je razgovarao sa SVT-om, Ali je novinarima rekao da su mu drugi migranti rekli da će imati veće šanse za dobivanje socijalnih naknada od švedske države ako bude lagao o svojim godinama.

Međutim, nakon što su vlasti otkrile da je bio punoljetan putem marokanske baze podataka o otiscima prstiju, bio je prebačen u život beskućnika i počeo se baviti sitnim zločinima kako bi opstao.

„Nema budućnosti u Švedskoj. Znam da će Odbor za migracije reći da nemam pravo biti ovdje i da moram napustiti Švedsku ”, rekao je Ali.

Također je novinarima kazao kako je tražio da napusti Švedsku i ode u Belgiju gdje tvrdi da ima veze koje će mu omogućiti da zarađuje za život prodajom droge.

Međutim, dodao je kako nema novca za plaćanje autobusne karte kako bi stigao tamo.

Švedska nije jedina zemlja u Europskoj uniji čije vlasti aktivno surađuju s marokanskom policijom u identificiranju odraslih migranata koji tvrde da su maloljetnici. Prošle je godine u Francuskoj policija uhitila 1.500 marokanskih migranata koji su se navodno umiješali u kriminalno ponašanje. Nažalost, francuske vlasti su samo mogle deportirati njih šest.

Izvor: Sloboda.hr/SVT