milorad pupovac vojislav stanimirović

Milorad Pupovac, predsjednik SNV uputio je prošlog tjedna predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović pismo u kojem je između ostalog rekao kako su „Vojislav Stanimirović, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, i njegova supruga Ljeposava postali su predmetom „gnusnog i lažnog“ dovođenja u vezu s ratnim zločinima unatoč opetovanom stavu Državnog odvjetništva o neosnovanosti takvih optužbi“, stoji u priopćenju Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, koje potpisuje Antun Ivanković.

Udruga dr. Ante Starčević, Tovarnik, ima obvezu upoznati predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i podsjetiti širu hrvatsku javnost kako je u vrijeme velikosrpske agresije na hrvatsku Vojislav Stanimirović obnašao visoke vojne i političke dužnosti.

Stanimirović je sudjelovao vrlo aktivno kao pripadnik pričuvnog sastava tzv. JNA na dužnosti „komandata saniteta i organizator zdravstvena zaštite zapadnog Srema“ 1991. godine zajedno s četnicima u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Postoje svjedoci

Slavica Popović jedna od oštećenika i svjedok u sudskom postupku za počinjeni ratni zločin u Tovarniku na Županijskom sudu u Vukovaru 12. srpnja 2011. godine pred sucem i Sudskim vijećem pod prisegom je posvjedočila, da je nekoliko dana skrivala ranjenog supruga Marijana zajedno sa svekrvom.

Onda je došao Vojislav Stanimirović i njihova milicija po njega i odveli ga.

Slavica Popović novinaru Večernjeg lista 2013. godine detaljno je svjedočila „da je Vojislav Stanimirović organizirao odvođenje njenog ranjenog supruga hrvatskog branitelja Marijana Popovića iz obiteljske kuće i tada je rekao da Marijana traže već dva dana jer on je ratni zarobljenik.

Stanimirović je bio u zelenoj vojnoj odori i imao je pištolj. Rekao joj je da će poslati milicajce po njega i stvarno, svjedoči Slavica, došla su trojica naoružanih i dovela ga u auta, posjela ga na zadnje sjedište između dvojice, a ovaj treći je vozio. Slavici su rekli da ga voze u Srijemsku Mitrovicu na liječenje, ali od tada ga više nikada nije vidjela.

Poslije smo doznali da je ubijen 7. listopada 1991. i zakopan na njivi prema Šidu.

Kada smo se vratili iz progonstva, ekipa za ekshumacije Ivana Grujića tražila je bezuspješno njegovo tijelo, svjedoči Slavica Popović koja od jeseni 1991. godine ne zna za sudbinu svoga supruga Marijana koji je kada je ubijen imao 48 godina.

Danima nakon što je Marijan odveden, dr. Ljeposava Stanimirović mi je govorila kako je moj suprug u Mitrovici i da se oporavlja, a u to vrijeme već je bio ubijen“ – svjedoči Slavica Popović.

Vojislav Stanimirović je bio nadležan svojoj supruzi dr. Ljeposavi Stanimirović i dr. Draganu Martinoviću koji su u listopadu i studenom 1991. godine kako bi zataškali pokolj u Tovarniku izdavali lažne potvrde o načinu smrti mučki ubijenih mještana i to naknadno bez pregleda tijela ubijenih.

Vojislav Stanimirović, dr. Ljeposava Stanimirović i dr. Dragan Martinović dali su u svojstvu svjedoka 2011. godine lažne iskaze u postupku koji se vodi na Županijskom sudu u Vukovaru za pokolj i ratni zločin počinjen u Tovarniku 1991. godine.

Protiv Vojislava Stanimirovića, novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević podnijeli su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku 2013. godine kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a slučaj je preuzeo zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak, stoji u priopćenju Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

Izvor: Sloboda.hr