grmljavinsko nevrijeme

Britanski astronaut Tim Peake koji od prosinca 2015. boravi na Međunarodnoj svemirskoj postaji u posljednje je vrijeme najpopularnija osoba u svojoj domovini. Trenutno je veća zvijezda čak i od ponajboljih sportaša, glazbenika i glumaca.

Školarci mu šalju pozdrave i pitanja, razgovaraju s njime, on ih uključuje u razne eksperimente, javnosti priča uspješnu priču svoga života i karijere, šalje fotografije iz svemira itd. On je šesti čovjek britanskog podrijetla koji je poletio u svemir.

Da je iz naših krajeva vjerojatno bismo i mi o njemu pisali svaki dan. No njegov najnoviji uradak definitivno je zanimljiv za sve u široj regiji. Naime Peake je u utorak objavio svemirske snimke posljednjeg grmljavinskog nevremena koje je zahvatilo Europu i Afriku.

U svojoj objavi na Twitteru predstavio je film koji je snimio uz napomenu kako je nevjerojatno vidjeti koliko se puno munja stvara u kratkom vremenu nad područjem zahvaćenom nevremenom.

ISS se održava u orbiti na visini od 278 km do 460 km, a kreće se prosječnom brzinom od 27.724 km/h tako da joj za obilazak oko Zemlje treba samo 91 minuta.

Njegovu fascinantnu snimku pogledajte u video zapisu dolje.

Izvor: tportal