kolinda grabar kitarović posjeta bih sarajevo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u utorak u Sarajevo u službeni posjet Bosni i Hercegovini, prvi njezin takav put u inozemstvo otkako je na dužnosti. Na konferenciji za novinare nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, Kolinda Grabar Kitarović istaknula je da podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Dodala je da vjeruje da će se hrvatski narod izboriti za svoja prava kao konstitutivni narod, uz dogovor s druga dva naroda u BiH.

Hrvatskoj predsjednici je prije službenih razgovora pred sjedištem Predsjedništva BiH u Sarajevu, priređen svečani doček uz državničke počasti. Uz crveni tepih, u njezinu čast postrojena je počasna postrojba Oružanih snaga BiH te su intonirane himne dviju država, piše tportal.

Predsjednica Grabar-Kitarović je potom razgovarala s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, a nakon toga će se odvojeno sastati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te čelnicima Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Kolinda Grabar Kitarović istaknula je da podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, prenosi N1.info. Dodala je da vjeruje da će se hrvatski narod izboriti za svoja prava kao konstitutivnog naroda, zajedno uz dogovor s druga dva naroda u BiH.

“Hrvatska će pomoći BiH na njenom putu u EU i NATO. Hrvatska i BiH su prijateljske zemlje, tako treba i ostati”, kazala je hrvatska predsjednica. Al Jazeera Balkans javlja da je Grabar Kitarović pozdravila novu europsku inicijativu prema BiH koja svoje korijenje ima u inicijativi Hrvatske te je poručila da će Hrvatska pomoći BiH u reformama koje će trebati provesti radi izgradnje funkcionalnih institucija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da su BiH i Hrvatska prijateljske zemlje koje dijele dugu granicu te da posjet Grabar-Kitarović pokazuje značaj koji Hrvatska pridaje prema BiH. Istaknuo je da je Hrvatska uvijek bila prijatelj koji je pomagao BiH.

kolinda grabar kitarović posjeta bih sarajevo

Razgovore s hrvatskom predsjednicom opisao je kao iskrene i otvorene.

Na novinarsko pitanje podržava li Deklaraciju koju je donio Hrvatski narodni sabor BiH, a u kojoj se, između ostalog, govori o novom uređenju države BiH kroz federalne jedinice, Grabar-Kitarović je kazala kako “nitko ne može zamjeriti Hrvatskoj što brinu o Hrvatima u BiH, ali da će ona i u tome nastupati tako što će poštivati suverenitet i dobrosusjedske odnose dviju država”, javlja Klix.ba.

“Pozdravljam domoljublje koje je HNS iskazao prema BiH. Zaključke deklaracije neću komentirati jer je način uređivanja unutrašnja stvar BiH o čemu odlučuju institucije BiH”, rekla je predsjednica Republike Hrvatske. Istakla je da Republika Hrvatska neće uvoditi nikakve vize za građane BiH te da nije dobila nikakvu informaciju o tom ni iz Europske unije.

Kada su u pitanju manjine u Republici Hrvatskoj, Grabar-Kitarović je rekla da će raditi na provođenju svih zakona i propisa koji štite manjine i njihova prava te će ih unaprjeđivati. “Manjine su bogatstvo jedne države”, rekla je.

Grabar-Kitarović je još tijekom predizborne kampanje nagovijestila da će BiH biti prva država koju će posjetiti bude li izabrana za predsjednicu jer tu zemlju vidi kao najvažnijeg susjeda Hrvatske, koja je zainteresirana za njezinu stabilnost i za položaj hrvatskog naroda u njoj.

“Hrvatska je veoma zainteresirana za stabilnost BiH, njezin ulazak u EU i NATO i prije svega konstitutivnu ravnopravnost svih triju naroda”, kazala je uoči posjeta predsjednica Grabar-Kitarović. Zanimljiva je bila reakcija građanki i građana Sarajeva na tramvajskoj stanici preko puta zgrade Predsjedništva. Oni su pljeskom podržali Kolindu uz nekoliko “navijačkih dobacivanja”, javlja Radio Sarajevo.