Biskup Bernard Fellay

Početkom listopada Hrvatsku će posjetiti mons. Bernard Fellay, generalni poglavar Svećeničkog bratstva sv. Pija X, kako bi se upoznao s djelovanjem svećenika članova Bratstva u Hrvatskoj i ispitao mogućnost proširenja apostolata.

Svećeničko bratstvo sv. Pija X. djeluje od 1970., kada ga je osnovao francuski nadbiskup Marcel Lefebvre, nezadovoljan uvođenjem nove mise i liberalnim reformama u Crkvi proizašlima iz odluka Drugoga vatikanskog sabora. Ono služi isključivo latinsku liturgiju prema obredu koji je bio propisan do 1969. godine, dijeli svetu Pričest vjernicima klečeći na jezik i pridržava se vjere otaca kako se ona poučava u svim katekizmima do Drugog vatikanskog sabora. Bratstvo danas ima kuće u 32 zemlje na svim kontinentima i posjećuje još 40 zemalja gdje skupine vjernika traže neprekinutu Tradiciju Crkve. Njegovih 600 svećenika djeluje na različitim područjima: na formaciji ukupno 200 bogoslova, u prioratima i kućama za duhovne vježbe i vode oko 100 škola razne vrste. U tome im pomaže stotinu časne braće i 250 časnih sestara. Dana 1. rujna ove godine Sveti Otac je osim toga svim svećenicima Svećeničkog bratstva sv. Pija X. izravno podijelio ovlast ispovijedanja za nadolazeću Svetu godinu milosrđa.

Mons. Bernard Fellay u Zagrebu će u petak 2. listopada u Češkom narodnom domu (Šubićeva 20) u 17:30 sati služiti svečanu (trojnu) misu i nakon toga održati predavanje. Ulaz je slobodan za sve.

sloboda.hr