podolnjak most

Sabor nije konstituiran – jesmo li na pragu dugoročne krize? Što će učiniti Predsjednica? Jesu li neizbježni novi izbori? U Otvorenom Mislava Togonala analiziraju Vladimir Šeks, Robert Podolnjak, Peđa Grbin, Tihomir Dujmović i Tomislav Klauški.

Kako to da se danas nije uspio konstituirati parlament?

“Danas se dogodio pokušaj podvale iz koje je u zadnji tren eskivirao gospodin Podolnjak. Ako je teza bila da će Most poduprijeti konsensualnog kandidata, zašto se onda gospodin Podolnjak nije odmah povukao? Tek na treću intervenciju je povukao kandidaturu”, uvodno je rekao Dujmović.

Svoju poziciju je objasnio profesor Podolnjak:

“Mi smo vidjeli prijedlog 55 zastupnika. U tom trenutku nisam imao nikakvu informaciju iz HDZ-a, oni su imali Klub ujutro, nismo znali kako će se oni postaviti. Mi smo također namjeravali tražiti stanku, ali Josip Leko je stanke otklonio, ne vjerujem u proceduralne smicalice, ovo je prevažno, gospodin Leko je onemogućio raspravu o ovim pitanjima. Gospodin Mlakar je mogao reći da su suglasni s prijedlogom, ali mi nismo imali informaciju da će oni mene odbiti”.

SDP-om Peđa Grbin za današnju je situaciju optužio HDZ i Tomislava Karamarka:

“Nije se tu radilo niti o kakvoj podvali. Mi smo jučer rekli da smo spremni podržati profesora Podolnjaka za predsjednika Sabora. Zadnji su u sabornicu ušli ljudi iz HDZ-a, nakon toga je gospodin Leko otvorio raspravu, ali se nitko nije javio za raspravu. Da se itko javio, mogli bismo raspravljati. Mi smo svoje odradili, a oni nisu. Kako to da Karamarko nije imao dovoljno hrabrosti ne podržati prof. Podolnjaka, nego je to morao učiniti gospodin Mlakar. Mi smo danas mogli konstituirati Sabor da se jedna osoba ustala i pristala na dogovor”.

“Jučer je predsjednik HDZ-a rekao da će kandidat biti Željko Reiner, prema tome cijela igra zlouporabe profesora Podolnjaka od strane SDP-a je plod zakulisnih igara i režije Zorana Milanovića. Nikakve osnove nije bilo da SDP predlaže profesora Podolnjaka bez potpisa Mosta. Razotkrit će se ova farsa Mosta. Zoran Milanović je danas iskazao danas zadovoljstvo što nije konstituiran Sabor”, odgovorio mu je Šeks.

“Nakon ovoga razloga za zadovoljstvo ima jedino Zoran Milanović, pokušao je pokazati što znači zajedništvo, testirao je veliku koaliciju. Da je profesor Podolnjak postao predsjednik tada bi se počelo raditi. Pitanje je s druge strane bi li SDP pristao na profesora Podolnjaka da je HDZ predložio istog kandidata. Ovo je bila štih proba zajedništva, oni se hvale bliskosti stavova, ali se ne mogu usuglasiti oko jednoga predsjednika Sabora. Jednoga dana će se Sabor konstituirati, važni su pregovori, imamo se vremena dogovoriti. Već se u kampanji znalo kada ćemo se naći u takvoj situaciji, birači to očito žele, no na nešto u Mostu nemaju pravo. Nemaju pravo kadrovirati unutar drugih stranaka”, pojasnio je Klauški.

Kako dalje?

“Mi smo djetinjasti, Most se ponaša kao mala djeca u dječjem vrtiću. Mora se dogovoriti, nemoguće se dogovoriti bez paketa, nemoguće je raditi bez vlade. Apsolutno je sve u rukama Mosta. Moraju jasno reći hoće li s reformskim HDZ-om ili sa SDP-om koji nije proveo nikakve reforme”, rekao je Dujmović.

Peđa Grbin je pokušao objasniti:

“U Hrvatskoj se danas ne događa ništa čudno. Ne očekujete valjda da će na sastanku kod nas biti sukob. Kod nas će se razgovarati o ozbiljnoj političkoj situaciji. Ako prođu svi stadiji aktivira se članak 112. Ustava o tehničkoj vladi prije novih izbora. Građani su birali i sada imaju pravo promatrati ono što su željeli. Odgovornost leži na parlamentu, ako dođe do sukoba nadležnosti, odlučuje Ustavni sud.”

No, Šeks mu je odgovorio:

“Mi smo u predvorju ozbiljnih problema. Zaboravljamo kako će birači gledati na prepirku aktera političkih procesa. Izlaz treba tražiti u Ustavu, ako dva mandatara ne uspiju sastaviti vladu, predsjednica raspisuje izbore, a prije imenuje tehničku vladu. Najranije novi izbori mogu biti kada sazrije situacija za tako nešto. Najveći će pritisak biti kako će hrvatski građani reagirati na ne sastavljanje Sabora i vlade. Predsjednica je jedina osoba koja trenutno ima mandat.”

Podolnjak je zaključio emisiju idejom kako će na sljedećim izborima Most osvojiti većinu ukoliko SDP i HDZ ne pristanu na veliku koaliciju, a posebnu skepsu izrazio je Dujmović.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/Direktno.hr