vlahušić, tordica, mural, hos, gardijske brigade, tigrovi, gromoviFoto: Facebook

Na zidu na ulazu u dubrovačko naselje Mokošica u organizaciji Torcide iscrtani su grbovi brigada i postrojbi Hrvatske vojske, jedan je to od brojnih grafita posvećenih hrvatskoj vojsci i hrvatskim bojovnicima kojima su se navijačke skupine, svih hrvatskih nogometnih klubova, htjele zahvaliti onima koji su se borili za slobodu Hrvatske. Nažalost, grbovi legendarnih postrojbi, gardijskih brigada hrvatske vojske, na kojima nema ništa nezakonito, nema spornih obilježja i pozdrava o kojima danas raspravlja veliki dio Hrvatske, smetaju Vlahušiću. HNS-ov gradonačelnik Dubrovnika izdao je nalog, pod izlikom kako to “nije vojarna”, da se grbovi hrvatskih ratnih postrojbi uklone. Vlahušić je poslao djelatnike Tehnogradnje koji su došli ukloniti crteže, što je izazvalo oštro protivljenje Torcide, građana Dubrovnika, reakciju braniteljskih udruga.

Branitelji protiv Vlahušićeve akcije…

“Ukoliko gradonačelnik pokuša ostvariti svoju nakanu brisanja grbova pozvat ćemo sve branitelje na miran prosvjed ispod već iscrtanih grbova”,  poručili su iz Udruge branitelja Dubrovnika, HVIDRA-e  županije Dubrovačko-neretvanske,HVIDRA –e Dubrovnik, Udruge maloljetnih branitelja Dubrovnik i UHDDR-a  Dubrovačko-neretvanske županije nakon sastanaka oko najave dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića da će se sa zida na ulazu u naselje Mokošica izbrisati grbovi brigada i postrojbi Hrvatske vojske koje su, kako tvrdi gradonačelnik, bez odobrenja, iscrtani u organizaciji Torcide.

Branitelji će poduzeti sve što je u skladu sa zakonom da bi se zaustavio, kako tvrde, čin samovolje gradonačelnika Dubrovnika, kome ova avantura sasvim sigurno neće pomoći na lokalnim izborima za šest mjeseci. Udruge će zahtjevati od Gradskog vijeća da se konsenzusom donese odluka kojom se odobrava nastavak realizacije tog  projekta koji se financira isključivo novčanim prilozima fizičkih i pravnih osoba.

“Prije tri godine Torcida Mokošica je u ulici Od izvora nacrtala mural posvećen heroju Domovinskog rata general-bojniku-Blagu Zadru. Nikome taj mural nije smetao, nitko nije tražio nikakve suglasnosti za njegovo crtanje, niti se itko javno žalio na njegovo postojanje, pa je već tada dogovoreno crtanje grbova gardijskih i dubrovačkih postrojbi iz Domovinkosg rata. Obzirom da Udruga branitelja Dubrovnika u to vrijeme još uvijek nije postojala, jer je osnovana u veljači 2015. godine, nositelj toga nekog budućeg projekta je bila Torcida Mokošica. Takav projekt košta, pa se početak njegove izrade odgađao dok se ne prikupi dovoljno sredstava za njegovu izradu. Konačno, nakon tri godine, prikupljen je dio sredstava pa je Torcida, ovaj put u suradnji s Udrugom branitelja Dubrovnika, a uz potporu ostalih aktivnih braniteljskih udruga, započela s realizacijom projekta. Usput smo, već drugog dana, ishodovali suglasnost gradskog kotara Mokošica. Do današnjeg dana nacrtana su tri grba, 1. gardijske brigade, 2. gardijske brigade i 3. gardijske brigade, a započelo se i sa pripremama grba legendarne 4. gardijske brigade. Da bi sve bilo u skladu sa Zakonom, pripadnici Torcide su se 13. prosinca odazvali pozivu dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, nakon čega su, šokirani njegovim izjavama, obavjestili Udrugu branitelja Dubrovnika o namjeri gradonačelnika da izbriše već iscrtane grbove legendarnih brigada koje su dale svoj nemjerljivi doprinos u deblokadi Dubrovnika i oslobađanju svih dijelova Republike Hrvatske. Naime gradonačelnik im je rekao, a to su prenijeli i neki portali, da neće dozvoliti da se Mokošica pretvori u vojarnu te da je rat završio prije dvadeset godina. Dakle gradonačelnik bi svojom samovoljom i jednim potezom pera brisao naše svetinje, grbove brigada koje su podnijele ponajveći teret Domovinskog rata i u čijim je redovima poginulo preko 2000 branitelja”, poručili su hrvatski branitelji.

Franković – Vlahušić i njegova vizija Dubrovnika

Reagirao je i predsjednik dubrovačkog HDZ-a Mato Franković, ujedno i predsjednik Gradskog vijeća te saborski zastupnik koji je na svojom Facebook profilu komentirao situaciju sa oslikavanjem grafita na ulazu u naselje Mokošica te pozvao na građanski neposluh.  “Andro Vlahušić zvani ‘Grad to sam Ja’ ili možda poznatiji kao osoba koja je zaslužna što naš Grad 6.12.1991. nije izgorio.  Kao stanovnik Mokošice smatram kako je grafitima gardijskih brigada koje su oslobodile naš Grad, mjesto na ulazu u Mokošicu, jer na primjeren način izražavaju naše poštovanje prema svim gardijskim brigadama i njihovim članovima, a koji u velikom broju nisu bili sa područja grada Dubrovnika, ali su bili spremni dati svoje živote za naš Grad. Vrijeme je da rečemo ‘DOSTA JE BILO ANDRO VLAHUŠIĆU!’. Pozivam sve stanovnike da zajedno zaustavimo gradonačelnika na odlasku u ovom suludom pokušaju brisanja grafita naših gardijskih brigada!”, napisao je Mato Franković, koji će očito biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika jednog najljepših hrvatskih gradova.

Nakon Frankovićevog statusa na Facebooku dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić najavio je podnošenje kaznene prijave protiv saborskog zastupnika HDZ-a zbog, kako navode iz Grada, poticanja na građanski nemir na društvenim mrežama, u kontekstu Vlahušićeve najave uklanjanja murala s grbovima gardijskih brigada na Mokošici, a Franković je, pak, od Vlahušića zatražio ostavku prozivajući ga za kršenje zakona.

Franković je komentirao najavu Vlahušića glede kaznene prijave: ‘‘Nakon što je Državni ured za reviziju, Područni ured Dubrovnik, u svom Izvješću o obavljenoj reviziji, utvrdio brojne nepravilnosti oko obnove kompleksa Lazareti, na što smo upozoravali posljednje dvije godine, ponovo Vam se na teret stavlja kršenje zakona. Obzirom da ste zbog zlouporabe položaja i ovlasti pravomoćno osuđeni za ”aferu Šipan”, pred sudom je počeo i postupak oko ”afere Revelin”, gdje Vas se iznova tereti za zlouporabu položaja. Sada, nakon što je državna revizija otkrila kako ste i s novim ugovorom za zakup tvrđave Revelin ponovno prekršili zakon, jasno je da ste više puta zloupotrijebili položaj i ovlast koje su Vam građani dali na izborima.”

Dakle, Vlahušić smatra da u uređenju ulaza u najveće gradsko naselje  trebaju sudjelovati svi stanovnici Mokošice kako bi bio  primjeren urbanom naselju. Očito se ovo ne uklapa u Vlahušićevu viziju Dubrovnika, koji je prije 25 godina bio izložen brutalnoj velikosrpskoj agresiji. Najteži dan u povijesti ovog drevnog grada bio je 6. 12. Sveti Nikola, kada su JNA i četnici stigli u samo predgrađe grada. No, napad je odbijen i JNA se više nikad nije uspjela probiti do Dubrovnika.

Branitelji i pripadnici Torcide, naglasimo još jednom, zajedničkim prosvjedom uspjeli su za sada zaustaviti brisanje grafita. No, Vlahušić tvrdi kako nema namjeru odustati.

Problemi Andre Vlahušića sa pravosuđem

Podsjetimo, Vrhovni sud je pravomoćno Andru Vlahušića proglasio krivim za “aferu Šipan” i osudio ga na uvjetnu kaznu za pogodovanje Peri Vićanu, kojem je iz gradske blagajne 2010. godine posudio milijun kuna na ime akontacije za prodaju općinske zgrade na Šipanu.

Vlahušić se branio da nije nastala šteta, odnosno da je novac vraćen kao i da su neki ključni svjedoci lagali na sudu. Vrhovni sud sve je to odbacio.

Nad Vlahušićem je i dalje istraga Uskoka zbog “afere Revelin”, u kojoj ga se sumnjiči da je oštetio Grad Dubrovnik za najmanje milijun kuna, a vlasniku koncesije nad klubom Revelin osigurao 2,2 milijuna kuna nepripadajuće dobiti.

Dugo se u hrvatskoj javnosti, a ponajviše dakako u Dubrovniku, polemiziralo o projektu golf resorta na Srđu, a cijela priča okončana je tek djelomično raspisivanjem referenduma. Govorilo se i kako je gradsko zemljište prodano za 360 tisuća eura što je skandalozno nisko pa su se mnogi zapitali radi li se tu o sumnjivom poslu. Uoči Božića prošle godine, na samom isteku mandata Milanovićeve Vlade, investitorima je odobren početak izgradnje glavne javne prometnice s infrastrukturom od ulaza u budući Sportsko-rekreacijski centar na Srđu do prilazne ceste prema turističkoj zoni “Bosanka sjever”.