Ukrajina-referendum

Proruski separatisti održavaju referendum u Doneckoj i Luhanskoj regiji na istoku Ukrajine. Nema promatrača, niti označenih listića, a referendumsko pitanje glasi – podupirete li državnu samostalnost Narodne Republike Doneck i Luhansk?

Otvoreno je oko 1.600 biračkih mjesta, tiskano oko milijun i sedamsto listića. Glasovanje nadgleda takozvana Središnja izborna komisija Luhanske odnosno, Donecke Narodne Republike, prenosi HRT.

U komisijama računaju da će najmanje 80 posto stanovništva izaći na glasovanje, imaju i promatrače.

Tikom noći u Slovjansku, uporištu proruske oružane pobune na istoku Ukrajine čule su se brojne i vrlo snažne detonacije. Odjek učestale paljbe iz teškog naoružanja čuo se oko ponoći s periferije i trajao je oko sat vremena. Rafali iz automatskog oružja također su odzvanjali blizu središta grada.

Rano navečer sukobi su se već odvijali u Andrijvki na liniji fronte, na južnom ulazu u Slovjansk, gradu sa 110.000 stanovnika okruženom ukrajinskim snagama koje su ondje pokrenule antiterorističku operaciju širokih razmjera protiv pobunjenika 2. svibnja, rekli su stanovnici.

Njemačka i Francuska će sve referendume planirane na istoku Ukrajine smatrati nezakonitima i spremne su uvesti još sankcija Rusiji ne uspiju li ukrajinski predsjednički izbori 25. svibnja. Istaknuli su to u zajedničkoj izjavi njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande. Predsjednički izbori trebali bi odlučiti o nasljedniku proruskoga predsjednika Viktora Janukoviča svrgnutog u veljači, koji je izbjegao u Rusiju.

I SAD je sinoć potvrdio da neće priznati rezultat glasovanja. To je glasovanje ilegalno prema ukrajinskom pravu te je pokušaj stvaranja razlika i nemira, priopćila je glasnogovornica State departmenta Jen Psaki.

Izvor: HRT