imigranti izbjeglice tovarnik sirija

Skupina od 20-ak imigranata ilegalno je prešla hrvatsku granicu mimo međunarodnih graničnih prijelaza između Srbije i Hrvatske, uočili su ih hrvatski policajci i doveli u Tovarnik, potvrdio je Hini u srijedu ujutro oko 8,30 sati glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigumović.

„U tijeku je postupak njihove registracije“, rekao je Džigumović.

U Tovarniku je vidljivo značajno prisustvo interventne policije. Neslužbeno se saznaje kako bi se ranjive skupine nakon registracije trebale prevoziti u Ježevo. Svako malo po tri četiri policijska kombija odlaze na granicu te se vraćaju s imigrantima tako da ih se u Tovarniku sada nalazi stotinjak, piše vecernji.hr

Prema pisanju medija većina imigranata su Sirijci i Afganistanci.

Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, srbijanske vlasti su odlučile autobuse s imigrantima preusmjeravati prema Hrvatskoj. Tako su autobusi koji su dosad zbjeglice prevozili iz prihvatnog centra u Preševu prema Mađarskoj u utorak navečer na vjetrobrane postavili novo odredište: Šid, odnosno međunarodni prijelaz izmeđ Srbije i Hrvatske Šid-Tovarnik.

Djelatnici Hrvatskog crvenog križa na Tovarniku

Na hrvatskom graničnom prijelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa zbog najavljenog mogućeg vala imigranata, potvrdila je jutros Hini glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić. Imaju pripremljena materijalna sredstva za prihvat – vodu, setove za prvu pomoć, deke, akrtikle za osobnu higijenu i drugo, dodala je.

Na terenu na GP Tovarnik je 11 članova tima Crvenog križa, od kojih su četvoro iz Središnjeg ureda iz Zagreba, a 11-oro su članovi interventnog tima Crvenog križa u Vinkovcima. Tijekom prijepodneva pridružit će im se joj djelatnika i volontera Crvenog križa.

>>> OTVORILA OČI EUROPI: Djevojka iz Sirije objasnila tko su lažne izbjeglice (VIDEO)

Hrvatski Crveni križ djeluje u suradnji i koordinaciji s policijom te drugim državni institucijama i udrugama civilnog društva, kaže glasnogovornica Zorić.

Prvi imigranti stigle su u srijedu ujutro u srbijanski grad Šid i preko polja kukuruza uputile se prema Hrvatskoj, prenose svjetske agencije, a hrvatska policija objavila je da zasad nisu došli do graničnih prijelaza.

Reutersov snimatelj vidio je desetke imigranata koji preko polja kukuruza stižu na srbijansku granicu s Hrvatskom, nakon što je najmanje deset autobusa preusmjereno s rute prema Mađarskoj.

Kamerman Reutersa snimio je dolazak jednog autobusa s najmanje 50 imigranata koji su se potom preko polja kukuruza uputili prema Hrvatskoj.

Novinar na hrvatskoj strani granice kaže da je hrvatska policija okružila prvu skupinu imigranata i odvela ih na registriranje.

Izvjestitelj AFP-a prenosi da je prva grupa s 30 do 40 imigranata oko 4.30 sati stigla na autobusnu postaju u Šidu iz srbijanskog grada Preševa blizu makedonske granice, odakle su putovali cijelu noć.

Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, autobusi koji su dosad imigranti prevozili iz prihvatnog centra u Preševu prema Mađarskoj u utorak navečer su na vjetrobrane postavili novo odredište: Šid.

Ako budu mogli ući u Hrvatsku, imigranti koji žele nastaviti putovanje prema sjeveru Europe, morat će proći kroz Sloveniju, piše AFP.

Većina imigranata Sirijci i Afganistanci

Većina ljudi dospjelih u srijedu ujutro u Šid Sirijci su i Afganistanci, muškarci, žene i djeca svih životnih dobi. Za prijevoz od Preševa do Šida platili su 35 eura.

Jedan od njih, Amadu (35) kaže da je došao iz Mauritanije. “Rekli su nam da je granica prema Mađarskoj zatvorena i srpska policija nam je kazala da trebamo ići ovim smjerom”, ispričao je.

Izvor: Sloboda.hr/Hina