agrokor, kulmerovi dvori, todorićFoto: fah

Velika istraga o poslovanju Agrokora i mogućim malverzacijama u punom je zamahu. Od ranog jutra stotine policajaca na različitim lokacijama provode pretrese i odnose dokumentaciju. Uhićeno je više  članova bivših uprava Agrokora. Policija ja već prije šest ujutro bila u Kulmerovim dvorima, domu Todorićevih. Prema priopćenju DORH-a na ‘meti’ istrage je 15 ljudi. Oni koji su dostupni policiji, trebali bi u DORH-u biti ispitani danas posljepodne i sutra ujutro, neslužbeno se doznaje.

U sklopu akcije slobode su lišeni Tomislav Lučić, bivši član nadzornog odbora Agrokora, Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora te Mislav Galić, bivši izvršni potpredsjednik Agrokora za poslovnu grupu Hrana. Priveden je i Ivan Crnjac član Agrokorove uprave i izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala, U sklopu akcije slobode je lišena i Piruška Canjuga. te Damir Kuštrak, dugogodišnji menadžer Agrokora i bivši predsjednik HUP-a.

Odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković izjavila je novinarima ispred Županijskog suda u Zagrebu da je uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak političkog obračuna s Todorićem za kojega je rekla da nije u bijegu, iako nije u Hrvatskoj. Na upit kad bi Todorić mogao doći u Hrvatsku, Sloković je rekla da će vidjeti kako će ići postupak i što će se dalje događati. Nije odgovorila na pitanje da li se jutros čula sa svojim branjenikom u čiji je dom policija upala rano ujutro.

Državno odvjetništvo već mjesecima provodi izvide, a jutros nešto prije 6 sati – policija je stigla u Kulmerove dvore, rezidenciju Todorićevih. U Kulmerove dvore dolaze i odlaze odvjetnici, među njima su i Jadranka Sloković Čedo Prodanović. Na blogu je reagirao Ivica Todorić, a odvjetnik Ante Todorića Rajko Čogurić kazao je kako će Todorić biti dostupan institucijama hrvatske države, a za HTV izjavu je dao njegov odvjetnik. 

Iz DORH-a su priopćili da sukladno članku 206. Zakona o kaznenom postupku u tijeku izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja. Kažu da su tijekom ove faze poduzete zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba. Naglašavaju da je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica.

Većina aktera privedena je u prostorije policijskog USKOK-a na zagrebačkim Oranicama. Doznajemo kako su istragom obuhvaćeni i Ivica, Ante i Ivan Todorić te dvojica analitičara revizorske tvrtke Baker Tilly. Jedan od njih je i direktor te financijske kuće Olivio Discordia.

Policija u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija Republike Hrvatske provodi izvide. Sukladno članku 206. st.1 Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida je tajno. S obzirom na fazu postupanja nismo u mogućnosti iznijeti više informacija, potvrđeno je HRT-u iz Ravnateljstva policije.

Todorić se jučer na blogu oglasio čak četiri puta. Upitao je hoće li Vlada nacionalizirati i Lidl jer je Schwartz grupa u Hrvatskoj već sada veća od Konzuma, koji je u potpuno neravnopravnoj tržišnoj utakmici parirao najvećim europskim lancima. Ponovno iznosi optužbe na račun Martine Dalić i kaže kako je lex Agrokor učinio golemu štetu koncernu. Proziva i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kojega pita kako zna da će DORH pokrenuti istragu protiv njega. Todorić također prijeti novim kaznenim prijavama i sumnja u neovisnost revizije Price Water Housea. I dalje se postavlja pitanje odgovornosti tvrtke koja je prije obavljala reviziju za koncern, zbog golemih nepravilnosti u njegovim bilancama. Mnogi dioničari i investitori dovedeni su u zabludu.

Izvor: Sloboda.hr/HRT