plenković, hos, jasenovac, za dom spremniFoto: HRT

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković demantirao je danas u Bruxellesu izvješće jednog Večernjeg lista prema kojoj je Ministarstvo uprave pripremilo odgovor Vlade u kojemu se navodi da nema zakonskog uporišta za uklanjanje ploče poginulim HOS-ovima u Jasenovcu.

“Neistinita je informacija objavljena danas u jednom dnevnom listu”, izjavio je Plenković prije početka drugog dana summita čelnika EU-a.

Večernji list je u petak objavio, pozivajući se na neslužbene izvore, da je ministarstvo uprave pripremilo za Vladu prijedlog odgovora na interpelaciju SDP-a zbog ploče HOS-a u Jasenovcu s pozdravom “Za dom spremni”, prema kojem će to ministarstvo predložiti da nema zakonskog uporišta za uklanjanje sporne ploče. Prema Večernjem listu, kroz taj dokument ministar uprave Lovro Kušćević danas još mora proći s premijerom Plenkovićem.

“Kako tijekom dana? To nema veze, ja sam čitav dan na Europskom vijeću”, rekao je Plenković.

Na upit je li po njegovu sudu ta ploča sporna, Plenković je odgovorio: “Sve sam rekao u jednom intervju. To je tema o kojoj moramo detaljno razgovorati s partnerima u vladi”. Kako je HNS danas glavni HDZ-ov partner u vladi, očito je Plenković pod “partnerima” prvenstveno mislio na HNS.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr/Vecernji.hr