svemirko

Komunikacija s robotom Philaeom, koji se u srijedu spustio na komet nakon deset godina dugog putovanja kroz svemir, prekinuta je, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

ESA je predvidjela da će se baterije na solarno napajanje isprazniti i objavila je jučer da njezini znanstvenici pokušavaju dobiti što je moguće više informacije od Philaea dok mu baterije još rade.

Gubitak signala, objavila je ESA na Twitteru dajući naznake da više nema nikakvu komunikaciju sa sondom. Međutim, poruka je zaključena u pozitivnom tonu: Svi znanstveni podaci… uspješno su skinuti.

Kako je Philae u srijedu sletio otprilike jedan kilometar dalje od predviđene mete, na jednoj kosini s jednom nogom u zraku, a kako je bio prikliješten između dviju stijena koje mu zaklanjaju sunce, očekivalo se kako neće uspjeti ponovno uspostaviti vezu sa zemljom prije no što mu se isprazne baterije.

Ova misija je fantastična, osvrnimo se na ono što smo učinili, a ne na ono što smo mogli napraviti drugačije. Ovo je jedinstveno i ostat će takvim zauvijek, izjavio je Andrea Accomazzo, direktor leta u misiji Rosetta.

Robot Philae je u sklopu misije sletio na komet Čurjumov-Gerasimenko koji je više od 500 milijuna kilometara udaljen od Zemlje. To je prvo prizemljivanje na kometu u povijesti svemirskog istraživanja i završetak pustolovine počete prije 20 godina na koju je potrošeno 1,3 milijarde eura.

Prvo što je Philae napravio je bilo slanje fotografija krajobraza kometa, a jučer je bušio tlo kometa kako bi prikupio uzorke za znanstvenu analizu.