petrov most hdz

Da “suradnja” HDZ-a i MOST-a ne funkcionira onako kako bi trebala, postalo je jasno jutros kad je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao kako je s Karamarkom razgovarao o preslagivanju Vlade. Neki HDZ-ovci rekli s kako su spremni promijeniti igrača, ukoliko ne postiže dobre rezultate.

Čelnik MOST-a i drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov nekoliko sati kasnije sazvao je pressicu na kojoj je žustro kritizirao navodne pokušaje rasprodaje državne imovine, konkretno INA-e. Također je komentirao Bandićeve izjave, rekavši kako čestita ljudima koji imaju obraza razgovarati o preslagivanju Vlade s osobama koje su više puta ležale u Remetincu.

U emisiji RTL Direkt spomenuo je i potencijalni referendum o rezanju plaća saborskim zastupnicima te na kraju dodao kako je spreman napustiti Vladu ukoliko se reforme ne provedu.

“Mi nikada nismo ni bili u braku, niti smo sada u braku. To je jedan odnos u kojem svatko ima svoj cilj. Nama je interes provesti reforme, radi toga smo se i uključili. Iskreno se nadam da je drugoj strani također interes i da se u tome poklapamo.

Meni iskreno nije jasno kako se s Mostom ne može ostvariti interes reformi. Ako će se pogledati zadnja tri mjeseca, mi smo gurali reforme zadnja tri mjeseca. Most je zaslužan što smo uspjeli progurati i Zakon o političkim strankama i ukidanje Ureda bivšeg predsjednika i još ide nekoliko zakona. Mislim da bi bilo fer priznati kako mi želimo promjene, te da ih druga strana krene prihvaćati”, rekao je Petrov.

Tvrdi kako bi preslagivanje vlasti odgovaralo određenim grupacijama

“Mislio sam na određene ljude koji se javno hvale kako su u dobrim odnosima s određenim ljudima koji su danas u Vladi. Mogu otvoreno reći, to je gospodino Petrović. On je javno na suđenju Sanaderu rekao da je on konzultatnt MOL-a. Dakle, radi za drugu državnu stranu tvrtku, ne radi za interese hrvatske tvrtke. I onda se on javno hvali kako je dobar s Karamarkom. Jako su mi to čudne stvari. Ovim putem bih pozvao gospodina Karamarka da se ogradi od toga.”

Karamarko je jučer kazao kako se ne misli odricati prijatelja Petrovića.

“Netko može biti prijatelj u privatnom životu, ali druga stvar je način kako treba funkcionirati država i vlast. To je potpuno odvojeno od nečijih osobnih interesa. Bojim se da ovdje nije samo u pitanju samo osobni interes, nego interes nekih drugih država.”

Petrov tvrdi da je na djelu izdaja nacionalnih interesa.

“Danas smo javno rekli da nikada nismo bili kočničari. Mi smo reforme gurali cijelo vrijeme. Ako ćemo u ičem biti kočničari, onda ćemo kočiti prodaju hrvatskih nacionalnih interesa. Tu prvenstveno mislim na INA-u. Način na koji su predana upravljačka prava. Mislim da je svakom građaninu jasno što se i kako dogodilo. Sada ide arbitraža i mogu reći da sam brifiran kao potpredsjednik Vlade da imamo razloga biti optimistični.”

Na pitanje da li misli da bi neki MOST-ovci mogli prijeći u drugi tabor, Petrov kaže da ne.

“Nemam takve informacije. Ako usporedite politiku zadnjih 20 godina i da se prilikom svakih izbora rješavala politička trgovina foteljama, ako se sjetite da je Mosta prije tri mjeseca po prvi put u povijesti hrvatske politike izdržavao pet tjedana pritiska i ostali smo kompaktni, ne znam što se može promijeniti u iduća tri mjeseca. Ljudi su pokazali da imaju svoj obraz i kredibilitet. Vjerujem da je to ostalo i dan danas.”

Komentirao je i činjenicu da je HDZ rekao da reforme sporo teku zbog MOST-a.

“Ja se iskreno ne mogu složiti da bilo što stoji. Ne stoji. Trenutno se u pozadini rade nacrti i prijedlozi novih zakona. Samo u Ministarstvu pravosuđa će se ove godine donijeti šest najvažnijih zakona za RH. Osim proračuna koji je bio donesen, napravljen je i akcijski plan reformi koji je koordinirao predsjednik Vlade. Ako će se taj akcijski plan ispoštovati, onda će ova Vlada biti uspješnija od prošle u prvoj godini mandata.”

Najavio referendum o rezanju plaća zastupnicima, s obzirom da taj prijedlog nije prošao u Saboru

“U ovom trenutku nisu pustili taj prijedlog. Reći ću da smo ga i završili i meni je drago što je i Domoljubna koalicija već u nekoliko navrata zadnjih par dana izašla sa stavom da su oni proreformski. Ja se nadam se da će se tako i nastavi. Svaki tjedan novi prijedlog reformi, ja se nadam da će Domoljubna koalicija to podržati. Jedna od njih je prijedlog o plaćama saborskih zastupnika jer meni iskreno nije jasno zbog čega je danas dopušteno da jedan saborski zastupnik dođe jednom mjesečno na svoje radno mjesto i za to dobije 15.000 kn mjesečno. Ukoliko, kao završni stadij, se na kraju to ne dogodi, uvijek postoji mogućnost da za to napravimo referendum.”

Ukoliko u sljedeća tri mjeseca ne uspiju u provedbi reformi i ciljeva s kojima su i ušli u Vladu, Božo Petrov tvrdi – ok je da netko drugi čini vlast.

“Nadam se da ćemo kroz tri do četiri mjeseca moći povući crtu i reći da ova Vlada ima šanse za uspjeti i mi u njoj možemo provesti ono zbog čega smo se uključili u politiku. Jer iskreno, meni je bilo mnogo lakše sjediti u Saboru i dizati ruke, nego preuzeti odgovornost. Naravno, i izgubiti popularnost, ali preuzeti odgovornost da se nešto zaista napravi.

Ako ne uspijemo, onda je vrlo jasno. Dakle, mi nismo ispunili interes, nismo ispunili reforme, nismo ih mogli napraviti i onda mislim da je vrijeme da se prizna da stvari ne funkcioniraju i da netko drugi čini tu vlast”, zaključio je Petrov.

Izvor: Sloboda.hr/RTL/Index.hr