božo petrov hdz sdp most

Predsjednik Mosta, Božo Petrov, poručio je u četvrtak, nakon opoziva premijera Tihomira Oreškovića da Most ide na izbore za koje se nada da će biti tek na jesen, a čestitao je HDZ-u i SDP-u jer su, rekao je, u zadnjih šest mjeseci dvije najvažnije odluke koje su imali postigli zajednički – izbor ustavnih sudaca i odluku o opozivu predsjednika Vlade.

“Čestitam i HDZ-u i SDP-u jer su u zadnjih šest mjeseci dvije najvažnije odluke koje su imali postigli zajednički – izbor ustavnih sudaca i danas odluku o predsjedniku Vlade” rekao je Petrov.

Svim građanima je, dodao je, jasno na koji se način i tko surađuje. “Oni koji su trebali s nama surađivati u Vladi nisu, ali su zato surađivali s onom drugom stranom, pa im u ovome trenutku također čestitam. Valjda će to građani znati prepoznati. Nisu pružili pravu priliku ovoj Vladi – držali su figu u džepu”, rekao je Petrov nakon opoziva premijera Oreškovića.

Petrov je najavio da će Most ići na parlamentarne izbore , a preostaje samo dogovor za termin izbora ako će se moći postići dogovor kada će oni biti. “Naravno da će i predsjednica Republike tu imati ključnu riječ, oni definiraju vrijeme odnosno raspon može biti 30 do 60 dana, ali vjerujem da će biti kasnije jer je u svim normalno uređenim državama to na jesen, a nije nikada tijekom ljeta”, izjavio je Petrov.

Na pitanje kada će Most predati potpise za samoraspuštanje Sabora, uzvratio je kako će to biti u trenutku kada se postigne dogovor o tome kada će se održati sljedeći izbori.

Upitan hoće li sada , nakon loše suradnje s HDZ-om, Most dati šansu SDP-u, Petrov je odgovorio : “Ne dajemo apsolutno nikakvu šansu ni jednima niti drugima jer su nas i jedni i drugi prevarili – jedni za vrijeme pregovora, a drugi su pokazali kakvi su u ovome trenutku”.

 

Ustvrdio je kako “nema, apsolutno nikakvoga govora o bilo kakvom preslagivanju s bilo kime”. “Oni (HDZ) mogu puštati priče o nekakvim preslagivanjima i samo sanjati da će doći do broja 76. Mislim da je i njima ako ne jučer onda danas postalo jasno da nemaju 76 glasova. Oni su po meni skočili u provaliju, ali njih morate upitati zašto su s punom sviješću tamo skočili”, istaknuo je.

Na pitanje bi li predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner mogao odugovlačiti sa stavljanjem na raspravu zahtjeva za samoraspuštanje Sabora, Petrov je odgvorio kako se neće moći puno odugovlačiti.”Koliko ja znam Sabor prestaje raditi 15. srpnja i nema tu puno odugovlačenja, ali i to će biti znak na koji način se pokušavaju dogovoriti stvari”, rekao je.

O tome je li mu žao što su išli s HDZ-om Petrov je ocijenio da mu nikada nije žao kada stekne novo iskustvo. “To iskustvo u koje smo ušli s dobrom vjerom jer smo htjeli promijeniti stvari zaista smo uložili ne 100 posto već 250 posto sebe da napravimo stvari, neki drugi su, nažalost, opstruirali. Mogu govoriti o svojim iskustvima i žao mi je zbog toga što se dogodilo, ali vjerujem da će to građani Republike Hrvatske honorirati Domoljubnoj koaliciji”, rekao je.

Na pitanje o tome hoće li s Tihomirom Oreškovićem na izbore, odgovorio je kako nije bilo takvih razgovora. “Čemu razgovarati dok nije bilo uopće još ni opoziva vlade”, ustvrdio je.

Novinarima Petrov nije htio objasniti na kakve je pritiske mislio Orešković u svom izlaganju u Saboru dodavši “da je predsjednik Vlade rekao ono što je trebao i mogao reći”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/HRT
Foto: HRT