pero ćorić hsp as glavni tajnik pravaši pravaški kišobran

Uvijek nemirna i razmrvljena pravaška politička scena vapi za ujedinjenjem i zajedništvom. Činjenica da je gotovo 150 tisuća pravaških glasova na prošlim parlamentarnim izborima donijelo samo jednog saborskog zastupnika koalicije HSP AS i HČSP, dovoljan je povod za ujedinjenje i okrupljavanje pravaškog političkog korpusa. Ne smije se ponoviti tragedija iz 2011. godine da “propali” pravaški glasovi Kukuriku koaliciji de facto omoguće većinu u Saboru.

Tim povodom samo danas razgovarali s glavnim tajnikom Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević (HSP AS) Perom Ćorićem, utemeljiteljem stranke i idejnim tvorcem političkog projekta „Pravaški kišobran“.

Ima li HSP AS na čelu s novoizabranim predsjednikom prof. Ivanom Tepešom znanja i sposobnosti za ujedinjenjem pravaša?

Pero Ćorić: Kao što ste sami rekli potreba za ujedinjenjem pravaša i starčevićanaca postoji. Razlog prvi jeste jer je to ne samo najstariji već i jedini izvorno Hrvatski politički svjetonazor i ideologija. Nažalost priča oko ujedinjenja je utopijska. Mnogi svojataju pravaštvo te tzv. pravaške vođe u pravilu imaju veliki ego. Upravo iz tih razloga HSP AS je 2009. sa svojim osnivanjem započeo politički projekt „Pravaški kišobran“ gdje bi svi zadržali svoj stranački suverenitet i identitet, a ipak okupljeni oko ideje dobrobiti jedine nam Domovine zajednički izlaziti na izbore i tražiti povjerenje birača. Nedavno izabrano vodstvo HSP AS na veličanstvenom Saboru u Zadru i izabrani najmlađi predsjednik jedne parlamentarne stranke prof. Ivan Tepeš, uvjeren sam, imaju dovoljno znanja i sposobnosti nastaviti započeto.

Planirate li osim HČSP-a pozvati pod Pravaški kišobran i druge pravaške stranke?

Pero Ćorić: Da bi politički ciljevi bili ostvareni oni moraju biti jasno definirani, realni i nepromjenjivi. Ne smiju se mjenjati u dnevno političke svrhe ili pod utjecajem drugih međunarodnih ili domaćih silnica. HSP AS i HČSP već su pokazali zajedničkim izlaskom na prethodne parlamentarne izbore kako je sinergija koju su tim činom postigli dovoljna za ostvarenje zacrtanog. Sporazum o strateškom i dugoročnom partnerstvu te zajedničkim izlaskom na sve nadolazeće izbore između HSP AS i HČSP-a nije kraj nego početak. Predsjednici naših dviju stranaka, prof. Ivan Tepeš i Josip Miljak na sam dan potpisivanja uputili su poziv svim političkim strankama, udrugama i istaknutim pojedincima da se pridruže tom novom pravaškom savezništvu. Kontakt sa svim relevantnim političkim čimbenicima na tom političkom polu postoje te će vrlo brzo šira Hrvatska javnost biti upoznata sa pozitivnim pomacima na pravaškoj sceni.

Koji su to politički ciljevi HSP AS i Vaših partnera?

Pero Ćorić: HSP AS i HDZ potpisali su strateški sporazum o zajedničkim istupima na izborima za EU parlament 2013. i 2014. godine, zajedno sa BUZ-om koji nam se vrlo brzo priključio stvorili smo „Domoljubnu koaliciju“ koja je odnijela veličanstvenu pobjedu na lokalnim izborima te kao kruna svega prošireni za HSS, HSLS, HDS, HRAST i ZDS odnijeli smo povijesnu pobjedu te je naša zajednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović postala predsjednica RH. Završnica tog novog i jako važnog političkog zajedništva bit će pobjeda za 8. saziv Hrvatskg Sabora koji će se održati ove godine. Samim tim šaljemo poruku da pravaši imaju političkog kuraža te u svojoj 154 godišnjoj povijesti će po prvi puta ući u izvršnu vlast na razini RH te samim tim preuzeti i dio odgovornosti za upravljanje državom. Kuraž je potreban jer smo skenirali situaciju te znamo da ćemo nakon nesposobne, antihrvatske i antikršćanske vlasti Zorana Milanovića zateči „spaljenu zemlju“ u gospodarstvu i privlačenju investitora Prema našim spoznajama bojimo se ne da ćemo naći praznu blagajnu nego nećemo ni blagajnu naći. Taj model partnerstva u Domoljubnoj koaliciji ne svodi se na podijelu plijena nego će odgovorne i važne dužnosti preuzeti stručni i sposobni te nadasve kvalificirani. HSP AS obiluje takvima.

Niste li Vi u podijeli funkcija tražili mjesto potpredsjednika Vlade te još neke dužnosti?

Pero Ćorić: Mjesto potpredsjednika Vlade tražila je naša bivša predsjednica na sjednici svih naših tijela iz nama nepoznatih razloga, iako smo joj dali u tim zahtjevima bezrezervnu potporu. Ni ta činjenica nije zatomila njene velike ambicije, a posebice „političkih batlera“ koji su tada bili uz nju kao i danas. Njihov politički habitus svodio se na „držanje predsjednici za suknju“ očekujući da isto bude bogata nagrađeno.

Ona je napuštajući stranku izjavila kako ste ju „vodali kao medu na lancu godinama“ te da je glavni prijepor nastao zbog preferiranih glasova?

Pero Ćorić: Teško je reći koje sve razloge je navela, jer je iste mijenjala iz dana u dan. Notorna činjenica ostaje da je učinila politički presedan te svoju ostavku objavila u Bruxellesu, a trebala je doći na sjednicu Predsjedništva 08.11.2014. koju smo zajedno ona i ja sazvali te tamo objasniti zašto je samovoljno surađivala sa Engleskim konzervativcima (ECR) u EU parlamentu te čak samoinicijativno najavila potpisivanje u Crnoj Gori gdje smo mi trebali pristupiti 01.11.2014. njihovoj grupaciji. Šokantno saznanje za mene i sve dužnosnike HSP AS je bilo da je istoga dana potpis o suradnji trebala potpisati stranka iz Crne Gore „Pokret za promjene“ i stranka iz BiH čiji je predsjednik Fahrudin Radončić medijski magnat, „Stranka za bolju budućnost“. I jedna i druga stranka kao i sam ECR ne uklapaju se u politički svjetonazor te je danas predsjednik HSP AS prof. Ivan Tepeš, a tada zamjenik predsjednice odbio takvo nešto potpisati. Preferirani glasovi nisu za mene nikada bili kamen smutnje jer Glavni stan HSP AS u Zadru 13.09.2014. jednoglasno je donio odluku da ne podupire tadašnju inicijativu za referendumom koja je uključivala i preferirano glasovanje. Decidirano je Ruža Tomašić naglasila u svom obraćanju da ne podupire taj model koji je nedorečen i ide na štetu mladih. U svom stilu ujutro je promjenila mišljenje.

Kako komentirate njene daljnje političke aktivnosti i osnivanje nove stranke HKS?

Pero Ćorić: U politici svakome želim uspjeha onoliko koliko ga zavrijedi. Još prije godinu dana znali smo u HSP AS da Ruža Tomašić više ne pripada pravaškoj političkoj sceni, da ne radi u korist HSP AS i programa koji smo do tada dosljedno provodili nego da radi isključivo po nalogu i uz izdašnu financijsku potporu Englskih konzervativaca i njihove političke grupacije u EU parlamentu. Osobno me ne smeta što radi protiv pravaša pa i mene, ali me smeta što radi protiv pravaštva. Njeni zadnji politički potezi su potezi koji nju i onih koji su se priklonili njoj za Judine škude vode ka političkom samoubojstvu. Kako drugačije protumačiti izjave da je pravaštvo izlizano i potrošeno, a nadasve zastarjelo.

Nekoliko puta ste u javnosti iznosili Vaša stajališta o suradnji s Englezima ili Nijemcima, odnosno o suradnji na europskoj razini s Konzervativcima ili Pučanima. U svom nastupnom govoru na Saboru HSP AS o tome je govorio i predsjednik stranke prof. Ivan Tepeš. Jesu li to Vaša usamljena stajališta ili stranke u cjelini?

Pero Ćorić: Prof. Ivan Tepeš kao povijesničar voli često govoriti o toj temi, a mi u HSP AS to mišljenje dijelimo. Imate u politici prirodne saveznike i protivnike, pa tako i države imaju svoje prirodne saveznike i one koji se žele takvima prikazati. Britanija nakon I. svjetskog rata i poraza Njemačke i Austrougarske diktirala je stvaranje tzv. „Jugoslavije“ na Versajskoj mirovnoj konferenciji 1929. i time stvara svoju saveznicu na području Balkana. Hrvatska kao saveznica Njemačke i Austrougarske političkim manevrima biva ugurana u takvu versajsku tvorevinu. Britanija je od tada pa sve do povijesnih 90ih godina prošlog stoljeća protiv bilo kakvog koncepta neovisne Hrvatske. Za vrijeme Aleksandrove šestosiječanjske diktature uvedene 06.01.1929. nakon atentata na hrvatske poslanike u Beogradu svi pravaški političari koji žele neovisnu Hrvatsku odlaze iz zemlje, a većina političara intelektualaca odlazi u Njemačku. Karađorđevići su bili povezani sa Britanijom i obiteljskim vezama. Nakon izbijanja II. svjetskog rata kraljevska Vlada bježi u London i Britanija financira četnike Draže Mihajlovića, koji je bio ministar rata u izbjegličkoj kraljevskoj jugoslavenskoj Vladi u Londonu. Njemačka u to vrijeme podupire Nezavisnu Državu Hrvatsku. Englezi podupiru i partizane nakon 1943. godine, a najbitnije im je da održe Jugoslaviju. 1945. godine engleske postrojbe dočekuju hrvatske vojnike i civile na Bleiburgu i unatoč pregovorima izručuju ih partizanima da izvrše pokolj i tada počinje križni put i stradanja hrvatskog naroda. Englezi su glavni pokrovitelji stvaranja tzv. „SFRJ“. Godine 1991. Britanci odigravaju ključnu ulogu u stavljanju embarga na oružje Hrvatskoj, dok u isto vrijeme Njemačka radi sve da se međunarodno prizna RH i podupire nabavku oružja za Hrvatsku. Britanci igraju i ključnu ulogu oko hvatanja i inzistiranja na izručenju Gotovine Haagu. Pametnomu dosta.

pero ćorić hsp as glavni tajnik pravaši pravaški kišobran>>> Pravaši napokon zajedno: HČSP i HSP AS potpisali Sporazum o trajnoj političkoj suradnji

Mislite li Vi da pravaštvo ima političku budućnost?

Pero Ćorić: Pravaštvo je danas aktualnije možda više nego ikad. Činjenica da smo od Ante Starčevića do danas uvijek bili pod nekakvim slovom „B“ (Budimpešta, Beč, Beogra, Bruxelles) nije se promjenila i Hrvatskoj treba politička opcija koja će biti korektiv svakoj vlasti i glas naroda. Evidentno je da pravaška politička scena dobija između 150 do 200 tisuća glasova. Model koji je veoma uspješno u praksu protočio HDZ na čelu sa Tomislavom Karamarkom i Domoljubnom koalicijom na isti način na nižoj razini pretočen je i u pravaškom savezništvu HSP AS i HČSP te svih onih koji će nam se u dogledno vrijeme priključiti.

U javnosti se špekuliralo oko podijele mandata unutar Domoljubne koalicije te oko raznih resora koje bi određene stranke preuzele?

Pero Ćorić: Percepcija koja se nekad stvarala o članovima pravaških stranaka je bila da imaju dva razreda osnovne škole, dva zuba u glavi, nož u zubima, da jedu janjetinu i mladi luk i slušaju Thompsona. U HSP AS što se tiče Thompsona i janjetine nije se promjenilo ništa, ali HSP AS danas okuplja stotine vrhunskih intelektualaca iz svih segmenata društvenog i gospodarskog života. Nećemo sigurno dopustiti da taj kvalitet i kvantitet koji posjedujemo ne ispliva na površinu. Primjer Vam je nedavna strka oko rasta tečaja franka. Zamjenik predsjednika i zadarski dožupan Rudolf Dvorski prvi je u Hrvatskoj javnosti reagirao priopćenjem gdje je u ime HSP AS ponudio kvalitetna i dugoročna riješenja u korist oštećenih građana. Medijsku blokadu nismo probili jer 70% medijske pokrivenosti u Hrvatskoj drže lijevo-liberalni mediji. Ipak zahvaljujući jednom dijelu nezavisnih i još uvijek slobodnih medija čulo se za tu našu inicijativu ali smo vrlo brzo bili initelektualno osakaćeni jer su drugi tu našu ideju prikazivali kao svoju.

Činite li nešto da takvu stvar promjenite?

Pero Ćorić: Politički tajnik našeg partnera HČSP-a Luka Podrug izjavio je gostojući u jednoj političkoj emisiji da medijsku pozornost pravaši dobiju kad se svađamo i dijelimo, a sve dobre inicijative i konstruktivni prijedlozi ne dobiju adekvatnu medijsku pozornost. Na tom tragu HSP AS 28.02.2015. priprema svoju „Programsku konvenciju“. Istu vodi naš politički tajnik i predsjednik skupštine Karlovačke županije Željko Bokulić na kojoj će 11 izlagača progovoriti ne samo o segmentima našeg programa nego i o smjernicama gospodarskog oporavka Hrvatske te svakako o političkom putu HSP AS u narednom periodu. Konvencija će biti održana u Zagrebu, otvorena za javnost, na nju će biti pozvani koalicijski partneri te predstavnici svih segmenata Hrvatskog društva, a izdat ćemo i bilten sa konvencije koji će biti dostupan ne samo našim članovima i simpatizerima nego i građanima.

U Zagrebu, 29. siječnja 2014.
Razgovarao: Eugen Kovačić

>>> Josip Miljak: Hrvatska se mora urediti po pravaškim načelima ili će beskonačno bauljati po bespućima