ivan penava vukovar statut ćirilica

Na početku školske godine 2015./2016. u ponedjeljak 7. rujna, sve vukovarske osnovnoškolce, odnosno njih 2043 iz svih sedam gradskih osnovnih škola, dočekat će kompleti besplatnih udžbenika, potvrdio je u utorak na konferenciji za novinare vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

“Suočeni s posljedicama krize i svjesni poteškoća u kojima se naši građani nalaze, grad Vukovar odlučio se na besplatne udžbenike kao socijalnu mjeru usmjerenu na pomoć građanima i olakšavanje školovanja djece“, rekao je Penava podsjetivši da je ova mjera zaživjela prošle godine.

Rekao je da je prošle školske godine grad za tadašnjih 2081 učenika kupio 19.921 udžbenik i iz proračuna za to izdvojio milijun i 176 tisuća kuna te s vukovarskim školama sklopio ugovor po kojemu su škole dužne voditi brigu o udžbenicima koji pak u uporabnom stanju moraju biti kroz četiri godine.

Penava je objasnio kako grad tolerira ako su udžbenici slučajno ili nenamjerno uništeni ali, dodao je, u suprotnome udžbenike plaćaju roditelji. Za ovu školsku godinu za 2043 osnovnoškolca, a sukladno iskazanim potrebama svih škola, grad je nabavio dodatnih 2213 udžbenika vrijednih 145.751 kunu.

“Smatramo da je nova školska godina dokazala da ovaj model nabave besplatnih udžbenika za sve vukovarske osnovnoškolce funkcionira“, istaknuo je Penava i dodao da su udžbenici osigurani i za djecu pripadnike nacionalnih manjina no samo onih koji su na popisu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Uz besplatne školske udžbenike, osiguranu prehranu za svu socijalno ugroženu djecu u školama za što je osigurano 170 tisuća kuna, grad je osigurao i besplatan gradski prijevoz za sve učenike i za to izdvojio milijun i 100 tisuća kuna te besplatan gradski i međugradski prijevoz za sve učenike i studente koji će financirati s 3,2 milijuna kuna, a osigurane su stipendije za sve vukovarske studente koji studiraju u Republici Hrvatskoj.

Time je, istaknuto je, grad Vukovar pokazao i dokazao socijalnu osjetljivost, želju da pomogne mladima kako bi se oni po završetku školovanja vratiti u svoj grad i pridonijeli zajednici. (Hina)