pedofilija u hrvatskoj

U posljednje dvije godine broj kaznenih djela koja su počinili pedofili, porastao je za više od 50 posto. Godine 2013. otkriveno je 370 kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece mlađe od 15 godina, a prošle godine broj je porastao na čak 520.

Taj znatan porast može se pripisati sve većem broju prijava građana, ali i internetu koji policiji olakšava pronalazak počinitelja.

No ono najgore ne događa se u virtualnom prostoru. Čak dvije trećine i fizički su nasrnule na dijete.

Prošle je godine u Hrvatskoj i više nego dvostruko u odnosu na 2013. porastao broj kaznenih djela zadovoljenja pohote pred djetetom i iskorištavanja djeteta za pornografiju. U velikom su porastu i spolne zloporabe djece mlađe od 15 godina.

U policiji su uvjereni da će broj prijava i dalje rasti. Podsjećaju na MUP-ov gumb za uzbunu ‘red button’, gdje jednim pritiskom miša možete prijaviti sve sumnjive i nezakonite sadržaje na internetu.

>>> EKSKLUZIVNO: Uhićeni pedofil iz Novog Zagreba aktivist je sisačkog SDP-a!

U Dnevniku je gostovala profesorica OŠ Veliki Bukovec i voditeljica projekta ‘Sigurniji internet za djecu’ Lidija Kralj.

“Djeca često ne razmišljajući dijele različite osobne podatke, svoje fotografije, videozapise, informacije o tome gdje se nalaze i s kim se druže. Pedofili i zlonamjerne osobe mogu sve te podatke iskoristiti kako bi stvorili virtualni profil osobe koja bi bila bliska djetetu. Dijete se u komunikaciji na društvenim mrežama lako može naći u razgovoru s osobom koja je odrasla i nema baš dobre namjere. Osim djece, griješe i roditelji koji objavljuju fotografije maloljetne djece. Statistike kažu da 92 posto djece mlađe od dvije godine u Americi ima svoje profile na društvenim mrežama. Za to su ipak krivi roditelji a ne djeca,” rekla je profesorica OŠ Veliki Bukovec i voditeljica projekta ‘Sigurniji internet za djecu’ Lidija Kralj za HRT.

Profesorica je ponudila i odgovor na pitanje kako djecu zaštiti od opasnosti koje vrebaju na internetu.

“Velika odgovornost je na svima nama odraslima. Trebamo raditi na prevenciji i zato su učitelji iz pet osnovnih škola osmislili obrazovne sadržaje, koji podrazumijevaju priručnike i videozapise za djecu i odrasle, a s ciljem da djecu osvijeste o opasnostima”.

Bitno je da se djeca “ne dovedu u situaciju da odu na susret uživo s nekom nepoznatom osobom”.

Autor: Sloboda.hr/HRT/tportal