peđa grbin, sdp, za dom spremni, hos, hrvatski povijesni grbFoto: fah

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin zatražio je od Ministarstva uprave da oglasi ništavim rješenja Grada Zagreba kojim su ovjereni statuti udruga u čijim je grbovima i pečatima istaknut ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Riječ je o statutima Saveza Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga, Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba i Športsko-rekreacijskog društva “Dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba”.

Statuti sve tri udruge usvojeni su 11. rujna 2015. godine, a Grbin navodi da je njima regulirano svjesno korištenje državnih obilježja Republike Hrvatske na stilski izmijenjen način “kako bi odgovarala obilježjima koja je koristio ustaški kvislinško-nacistički režim”.

“Tako iz Statuta Saveza UDHOS-a proizlazi da umjesto crvenim poljem hrvatski grb započinje srebrenim (bijelim) poljem kako je to bio slučaj za vrijeme ustaškog kvislinško-nacističkog režima, dok je ispod grba napisan ustaški pozdrav “Za dom spremni“, a sam je grb obuhvaćen “stiliziranim pleterom“ koji po svom dizajnu odgovara pleteru koji je za stilizaciju svog zločinačkog simbola “U” koristio ustaški režim na svom službenom znakovlju.”

“Kada se ove tri obilježja sagledaju skupno, nestaje prostor za sumnju da je udruga svjesno iskoristila grb Republike Hrvatske kako bi ga stilski priklonila verziji korištenoj za vrijeme ustaškog kvislinško-nacističkog režim”, navodi Grbin u prijedlogu poslanom Ministarstvu uprave.

U objavi na Facebooku Grbin podsjeća kako je “u Hrvatskoj govor mržnje zabranjen, a uporaba ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ nije ništa drugo do li govor mržnje i atak na one koji su drukčiji, bilo politički, bilo etnički, bilo na ikoji drugi način”.

U prijedlogu poslanom Ministarstvu navodi kako ne može biti sporno da se javnom uporabom znakovlja navedenih udruga, koje sadrži ustaški pozdrav “Za dom spremni” čini kazneno djelo iz članka 325. KZ-a te se pritom poziva na odluke Ustavnog suda u predmetima Miljak i Šimunić 2016. godine, u kojima je Ustavni sud zauzeo jasan stav o neprihvatljivosti uporabe ustaškog pozdrava “Za dom spremni” u javnom i političkom životu.

Grbin očekuje žuran odgovor Ministarstva, a ukoliko taj odgovor bude negativan ili izostane, poručuje im da se “vide na sudu”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina