Saborski zastupnik te predsjednik Hrvatskih suverenista, Marijan Pavliček podsjetio je u petak u Saboru, u slobodnom govoru na obilježavanje stradavanja hrvatskih branitelja u Vukovaru, pitajući pritom zašto se istovremeno dozvoljava da se “polažu vijenci i klanja onima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji”.

Dok se mi Hrvati prisjećamo žrtava istovremeno neki drugi održavaju u Vukovaru i okolo parastose za svoje ubijene, odnosno žrtve rata”, kazao je Pavliček u slobodnom govoru, podsjetivši da je prije dva dana održan parastos u Borovu gdje su se pripadnici srpske nacionalne manjine prisjetili 54 poginulih mještana.

“Riječ je o mjestu koje je 1991. bilo četničko leglo i gdje je ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika, gdje veliki dio od tih 54 kojima se klanjaju sudjelovao u oružanoj pobuni protiv Hrvatske”, dodao je Pavliček i upitao jesmo li mi normalno društvo i normalna država.

Naglasio je i da ovo što se događa u Hrvatskoj, nema nigdje u svijetu. “Zamislite da sutra u Kijevu netko položi vijence za poginule ruske vojnike koji su sudjelovali u agresiji na Ukrajinu. Zamislite da diljem Poljske Nijemci polažu vijence za svoje vojnike” zaključio je Pavliček.

Marijana Puljak (Klub Centra i GLAS-a) na primjerima dva konkretna slučaja ilustrirala je kakvo je stanje hrvatskog zdravstvenog sustava. Jedan je slučaj udovice s troje maloljetne djece čiji je muž preminuo od Covida u vrijeme transplantacije koštane srži, a drugi slučaj novinara Vladimira Matijanića.

Dva konkretna slučaja govore o pogubnom stanju u hrvatskom zdravstvenom sustavu i najmanje što očekujemo od ministra zdravstva je podnošenje ostavke, kazala je Puljak. Pozvala je također na  potpisivanje peticije Hrvatskog novinarskog društva kojom se traži utvrđivanje okolnosti smrti Matijanića.

Hvaleći EU projekt zapošljavanja žena “Zaželi” Majda Burić (Klub HDZ-a ) naglasila je kako je Hrvatska iz EU proračuna povukla gotovo 65 milijardi kuna više nego što je uplatila.  Za projekt Zaželi kazala je kako je osigurano sveukupno 2,2 milijarde kuna, a zaposleno je gotovo 14 tisuća žena koje pružaju pomoć za 80 tisuća korisnika.

Željko Pavić (Socijaldemokrati) i Mišel Jakšić (SDP) u slobodnim govorima ponovili su da se o “pljački u Ini” mora raspravljati na plenarnoj sjednici Sabora.

Izvor: HINA/ Sloboda.hr

foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es