hos, za dom spremni, crvenkapa, dubrava

Dvije stotine pripadnika HOS-a okupilo se danas kod spomenika poginulom suborcu dragovoljcu HOS-a i vukovarskom branitelju Žarku Manjkasu – Crvenkapi.

Dočekali su ih oduševljeni stanovnici zagrebačke Dubrave, a ratni veterani stigli su u uniformama s grbovima HOS-a i ratnim zastavama HOS-a.

Ovog puta nitko nije zbog toga priveden i uhićen kao neki dan kada je uhićena skupina mladih. Naime, na otvorenju parka u subotu 11. studenoga došlo je do incidenta zbog toga što je jedna skupina mladih Zagrepčana došla na otkrivanje spomenika sa zastavom HOS-a i prosvjeda zbog zabrane poklika “Za Dom Spremni” koji je dio integralnog ratnog i legalnog grba HOS-a.

“Građani spontano izašli na ulice, park je pun, vijore se zastave HOS-a, a ceremonija još nije ni počela”, zapisao je na svom Facebooku Velimir Bujanec.

hos, za dom spremni, crvenkapa, dubrava

Podsjetimo, otkrivanje spomenika junaku Domovinskog rata HOS-ovcu Žarku Manjkasu Crvenkapi iz Zagreba bilo je vrlo svečano, no ipak nije prošlo bez kontroverzija osobito zbog „neformalne zabrane“ da istaknuti HOS-ovac na spomeniku dobije grb koji je s ponosom nosio u ratu na rukavu.

Veliki borac, koji je uništio 12 tenkova u Vukovaru i Bogdanovcima, dobio je spomenik u zagrebačkoj Dubravi na veselje svih onih koji su ga poznavali i onih koji i danas cijene Crvenkapinu borbu i žrtvu.

Nestao je prilikom proboja nakon pada Bogdanovaca i Vukovara, još uvijek se vodi kao nestao, a dobio je spomenik nakon 26 godina gdje mu svi koji ga poštuju mogu zapaliti svijeću.

VIDEO! PARK ŽARKA MANJKASA – CRVENKAPE: DUBRAVA DOČEKALA HOS-ovce OVACIJAMA!Građani spontano izašli na ulice, park je pun, vijore se zastave HOS-a, a ceremonija još nije ni počela…

Posted by Velimir Bujanec on 16. studenoga 2017

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr