Nova talijanska premijerka Giorgia Meloni sastala se u utorak s papom Franjom i najvišim vatikanskim dužnosnicima i održala s njima “srdačne razgovore”, objavila je Sveta Stolica. 

Meloni je u listopadu preuzela čelo najdesnije vlade u talijanskoj poslijeratnoj povijesti. 

Ta 45-godišnja katolička konzervativka protivi se pobačaju, sumnjičava je prema pravima LGBT osoba, a definirala se kao “majka”, “Talijanka” i “kršćanka”.

No između nje i pape ima razlika budući da je papa Franjo glasni branitelj migrantskih prava, a Meloni zagovara strogu graničnu politiku.

Susret premijerke i Pape trajao je 35 minuta, nakon čega je Meloni razgovarala s kardinalom, državnim tajnikom Pietrom Parolinom i nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, vatikanskim ministrom vanjskih poslova.

“Tijekom srdačnih razgovora”, Meloni, Parolin i Gallagher raspravili su “brojna pitanja koja se odnose na talijansku socijalnu situaciju”, uključujući siromaštvo, obiteljska pitanja, obrazovanje i demografsku krizu, priopćio je Vatikan. 

EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

Razgovarali su još o Europi, Ukrajini i migraciji, dodaje se u priopćenju, ali bez otkrivanja pojedinosti. 

Meloni je na susret s papom Franjom došla odjevena u crno u pratnji nevjenčanog partnera, televizijskog novinara i njihove šestogodišnje kćeri. 

Papa i premijerka tradicionalno su razmijenili darove. Kolekcionarka Meloni poklonila je Franji figuricu anđela. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT