papa franjo, migranti, imigranti, izbjeglice, kulturno obogaćivanje

Papa Franjo je jučer pozvao zemlje svijeta da znatno poboljšaju svoju dobrodošlicu migrantima i zaustave kolektivna protjerivanja, ustvrdivši kako je sigurnost migranata iznad nacionalne sigurnosti pojedinih država. Cijeli govor je dostupan na vatikanskom informativnom portalu News.va.

Franjina poruka je duboko politička, pa ipak ovaj put neće biti priče o tome da se crkva ne bi smjela petljati u politička pitanja. Ona dolazi u trenutku kad raste otpor prijemu imigranata zbog sve učestalijih i brojnijih terorističkih napada.

U svojoj poruci, papa Franjo traži od vlada da “dočekaju, zaštite, promoviraju i integriraju” migrante, te napominje kako je Isusova poruka ljubavi ukorijenjena u dobrodošlici “odbačenih stranaca svake dobi”. Tko ih je i gdje odbacio, nije naveo.

Papa je također zatražio pojednostavljenje postupka izdavanja humanitarnih i privremenih viza i odbacio arbitrarne i kolektivne povratke imigranata natrag u zemlje porijekla koje je okarakterizirao kao “neprimjerene”. On je rekao kako nas princip poštivanja digniteta svake osobe “obvezuje da uvijek damo prioritet osobnoj sigurnosti ispred nacionalnih interesa”. O dignitetu svake osobe zgažene u Barceloni i drugdje prije toga te osobnoj sigurnosti starosjedilaca Europe nije rekao ništa. Papa Franjo je inače stavio izbjeglice u središte svog pontifikata: 2013., njegovo prvo putovanje izvan Rima i Vatikana je bilo na otok Lampedusa, koji je u središtu europske tzv. “krize migranata”. On je često govorio o pravima migranata, tražeći da vlade grade “mostove, a ne zidove” i osobno sa sobom doveo desetak izbjeglica iz Sirije u Rim kad je prošle godine posjetio izbjeglički kamp u Grčkoj. Ipak, teško je razumjeti njegovu brigu za sigurnost migranata, kad se zna da je većina gradova Europe danas osjetno manje sigurna od Damaska u Siriji, i općenito od većine gradova i mjesta u Pakistanu i drugim zemljama iz kojih imigranti dolaze.

Zanemarujući kritke onih koji njegove pozive smatraju nerealnim i naivnim, Franjo je poručio čuvarima granica kako oni moraju biti obučeni ne za čuvanje istih, već za prihvat i zaštitu migranata i kako svakom novopridošlom imigrantu, neovisno o zakonskom statusu boravka, moraju biti zajamčena osnovna prava iznad razine osnovne zdravstvene zaštite. To, kaže papa, uključuje pristup konzulatima, pravnom sustavu, te mogućnost otvaranja računa u banci i financijskog opstanka. “Nepraćeni maloljetnici”, kaže papa, trebaju imati i puno veću razinu zaštite te pristup školi, kao i programe zbrinjavanja u udomiteljskim obiteljima, a ne u prihvatnim centrima. Kad smo kod toga, u Švedskoj je ustanovljeno kako većina tih maloljetnika ima preko dvadeset godina, a neki i preko trideset. No, kako nemaju dokumente, mora im se vjerovati na riječ oko godina, što je prouzročilo dosta problema u nekim školama, u vidu silovanja maloljetnica za čiju sigurnost isto tako nikoga nije previše briga.

Pozvao je i da se provode politike koje idu za ujedinjenjem obitelji, davanjem mogućnosti za zaposlenje, što se do sad također pokazalo kao problem, unatoč dobroj volji Njemačke i Švedske da zaposle imigrante: većina nema niti dokumente o završenom obrazovanju, niti ikakve stvarne vještine i znanja, a i učenje i osposobljavanje se pokazalo iznimno problematičnim. Papa kaže kako bi to, uz ubrzane procedure dobivanja državljanstva, pomoglo migrantima da se brže integriraju.

“Glagol integrirati se odnosi na mogućnosti za interkulturalno obogaćivanje koje prouzrokuje prisutnost migranata i izbjeglica. Integracija nije asimilacija koja vodi migrante tome da potiskuju ili zaborave svoj vlastiti kulturni identitet. Umjesto toga, kontakt s drugima dovodi do otkrivanja njihove ‘tajne’“, rekao je papa Franjo. O kojim to “tajnama” se radi, nije rekao.

“Ovaj se proces može ubrzati dodjeljivanjem državljanstva bez financijskih ili jezičnih potreba i nudeći mogućnost posebne legalizacije migrantima koji mogu zahtijevati duže trajanje boravka u zemlji dolaska”, poruči je papa Franjo.

Njegov poziv je smjesta odbacila talijanska stranka Sjeverna liga, koja se protivi vladinim prijedlozima da se promijene talijanski zakoni kako bi djeca rođena u Italiji automatski dobivala državljanstvo ako im ga roditelji i nemaju. “Ako ćeš to napraviti u Vatikanu, samo izvoli”, napisao je Matteo Salvini, zastupnik te stranke u Europarlamentu na Facebooku. “Ali kao katolik, ja ne smatram da Italija može prihvatiti i izdržavati cijelu planetu”. Vatikan je inače opasan zidom visine desetak i više metara, a pravo boravka u njemu ima samo visoki kler RKC: on kao takav nije otvoren ni za koga osim turiste preko dana.

Izvor: Sloboda.hr/News.va/Dnevno.hr