pakistan

Pakistan se probudio u šoku od samoubilačkog napada u Lahoreu počinjenog na Uskrs u kojem su ubijene najmanje 72 osobe, od čega 29 djece, 7 je žena i 36 muškaraca. Prema novim podacima policije većina žrtava su muslimani dok su talibani koji su preuzeli odgovornost rekli da su im cilj bili kršćani.

“Izveli smo napad u Lahoreu jer su kršćani naša meta”, izjavio je telefonski za agenciju AFP Ehsanulah Ehsan, glasnogovornik frakcije Džamat ul-Ahrar i dodao da pripremaju nove napade, uključivo na škole.

Bombaš samoubojica se raznio blizu dječjeg igrališta gdje su postavljene ljuljačke u popularnom parku Gulshan-e-Ikbal, blizu središta grada od 10 milijuna stanovnika koji je bio prepun ljudi u nedjelju kada je kršćanska manjina u Pakistanu slavila Uskrs. Liječnici i spasilačke ekipe opisuju scene užasa jer su u lokvama krvi pružali prvu pomoć unesrećenima.

Danas je na mjestu atentata kaotično. Brojne obitelji traže nestale članove.
U pokrajini Pandžab u kojoj je Lahore glavni grad proglašena je trodnevna žalost.

Ovo je novi napad na djecu u Pakistanu koji je još traumatiziran napadom talibana na školu u Pešavaru u prosincu 2014. s najmanje 154 žrtava.

U dvostrukom napadu na crkve u Lahoreu u ožujku 2015. ubijeno je 17 osoba.

Mlada dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai rekla je da je slomljena zbog tog besmislenog pokolja. U Pakistanu islamističke skupine ciljaju ponekad kršćanske manjine koje čine 2 posto od 200 milijuna stanovnika, uglavnom sunitskih muslimana.

Vatikan osudio ‘fanatično nasilje’ nad kršćanima

“Samoubilački napad u Pakistanu, bacio je tamnu sjenu na blagdan Uskrsa i fanatičnom snagom pogodio kršćansku manjinu”, stoji u izjavi za tisak glasnogovornika Vatikana, oca Federica Lombardija. “Još jednom ubilačka mržnja pogađa najbespomoćnije. S papom Franjom molimo za žrtve, mislimo na ozlijeđene, obitelji žrtava, članove kršćanskih manjina koji su još jednom na udaru fanatičnog nasilja, a cijeli pakistanski narod je pogođen”, dodao je glasnogovornik.

Izvor: Sloboda.hr/HRT