hrvatska slovenija arbitraža

Arbitražni skandal i izlazak Hrvatske iz arbitražnog procesa koji u Sloveniji nazivaju špijunskom aferom u režiji hrvatskih obavještajnih službi rasplamsao je maštu različitih slovenskih komentatora i forumaša, a verzije objave kompromitantnih materijala kreću se od onih da se je slovenska kontraobavještajna služba ‘blamirala’ i pokazala nesposobnom, pa do onih koje govore o njenom trijumfu koji je doveo do slovenskog diplomatskog uspjeha, potvrđenog stajalištima EU-a i arbitražnog suda koji inzistiraju na nastavku arbitraže.

Poluslužbene ocjene Ljubljane su da je Hrvatska skandal s ilegalnim prisluškivanjem slovenskih duužnosnika namjerno izazvala kako bi kompromitirala arbitražni sporazum i granično rješenje koje je bilo na vidiku, a koje joj ne bi odgovaralo, te se tako diskreditirala u očima međunarodne zajednice.

Potvrdila je to i sinoćnja izjava Matjaža Nemeca, bliskog suradnika nekadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Boruta Pahora koji je 2009. godine s Pahorom radio na izradi arbitražnih dokumenata.

On je za treći program Slovenske televizije kazao kako je hrvatski pokušaj rušenja arbitražnog sporazuma u koji je uloženo toliko napora bio pomno planiran unaprijed, još ovog proljeća.

Po njegovim riječima, to dokazuje podatak da se afera tempirala u vrijeme kad skandal nije više mogao presudno utjecati na posjet slovenskih turista u Hrvatskoj.

Po podacima slovenske turističke organizacije posjet slovenskih turista u Istri je za deset posto veći nego lani, no to se sigurno ne bi dogodilo da je afera izbila u svibnju ili lipnju, ustvrdio je Nemec.

Založio se za diplomatsku mirnoću u odnosima s Hrvatskom, ali je upozorio da je problem Hrvatske što u njoj u politici još djeluju ljudi “traumatizirani” iz 90-ih godina procesom teškog osamostaljenja Hrvatske, pa reagiraju emocionalno, a ne racionalno.

U medijima i na internet portalima u vezi s “obavještajnom aferom” pojavljuju se najfantastičnije kombinacije, od onih da Hrvatska u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova ima “duboko grlo” koje joj otkriva tajne informacije, preko potpuno suprotnih koje hvale ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i tvrde da je izveo odličan manevar svojim javnim sugestijama kako arbitražni sud s objavom presude ne bi smio čekati samo zbog rezervi glede predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Postoje i teorije kako su cijeli skandal upletene stare “udbaške” strukture u Sloveniji i Hrvatskoj, kako bi destabilizirale prilike u regiji ili čak dovele na vlast desnicu. (Hina)