višnja pavelić kćer poglavnika ante pavelića

Nakon kratke bolesti, u Madridu je na Božić, 25. prosinca 2015. umrla Višnja Pavelić, posljednja od troje djece (kćeri Višnja i Mirjana, te sin Velimir) poglavnika NDH dr. Ante Pavelića.

“Umrla je u 92 godine. Gotovo do posljednjih dana života, izvještavao sam o reprintu izdanja knjige Marka Sinovčića “NDH u svijetlu dokumenata”, a u povodu 75. obljetnice NDH i Rapalskih ugovora, do čega joj je bilo jako stalo da ugleda svijetlo dana. Knjiga se upravo tiska u nakladi od dvije tisuće primjeraka i bit će u prodaji najprije u Njemačkoj, a zatim i u ostalim zemljama”, kazao je za Fenix magazin Bože Jakeljić, povjerenik HČSP-a za Njemačku, koji je Višnju posjetio u Madridu krajem rujna i početkom listopada ove godine.

višnja pavelić kćer poglavnika ante pavelića“Čitav život u iseljeništvu živjela je od izdavaštva, uglavnom knjiga i publikacija o povijesti Ustaškog pokreta i Nezavisnoj državi Hrvatskoj. U Madridu je živjela u stanu koji je kupio njen otac od prodaje stana kojeg je imao kao odvjetnik u Italiji za vrijeme emigracije. U tom stanu su s njom živjeli njena majka Marija i brat Velimir. Živjela je skromno i povučeno, ali ponosno i dostojanstveno, kaže Jakeljić koji priča kako Višnja Pavelić nikako nije mogla oprostiti hrvatskoj vlasti što joj u ovih 25 godina postojanja države Hrvatske nije vratila oduzetu imovinu u Zagrebu, koja je pripadala njenoj obitelji po majčinoj liniji.”

Zahvaljujući Boži Jakeljiću, Fenix objavljuje najvjerojatnije zadnje snimke napravljene za života Višnje Pavelić, koju je Jakeljić posjetio krajem rujna i početkom listopada ove godine.

Po vlastitoj želji tijelo Višnje Pavelić bit će pokopano u obiteljskoj grobnici u Madridu gdje je pokopan njezin otac Ante, majka Marija i brat Velimir.

Za života Višnja Pavelić je odbila bilo kakvu mogućnost da se posmrtni ostaci članova njezine obitelji vrate u Hrvatsku i pokopaju na Mirogoju. “Tek kad bude prava Hrvatska onda će to biti moguće, ali u Hrvatskoj u kojoj još vladaju ostaci jugokomunizma, meni i mojoj obitelji ni kosti ne bi bile sigurne”, govorila je, po riječima Jakeljića, za života Višnja Pavelić.

>>> INTERVJU s Poglavnikovom kćeri Višnjom: Da nije bilo NDH, ne bi bilo ni današnje samostalne Hrvatske

Izvor: Fenix/Stjepan Ivan Mandić

višnja pavelić kćer poglavnika ante pavelića

višnja pavelić kćer poglavnika ante pavelića