One ne prelaze izborni prag. Mogu se pohvaliti tek nekolicinom birača, a neke i članstvom koje broji samo tri osobe. Nikada nisu imale ni jedan mandat. Politički programi su im nesvakidašnji. Ali, sve navedeno ih ne sputava da postoje. Predstavljamo vam pet najčudnijih političkih stranaka na svijetu.

Stranka prirodnog zakona – Jogi letači (Srbija)

Na srpskoj političkoj sceni pojavili su se na izborima za saveznu i lokalnu vlast u SRJ 1996. godine. Obećavali su formiranje grupe za vladu koja se sastoji od 7.000 jogi letača, integriranu nacionalnu svijest, grupno letenje i znanstvena istraživanja koja bi dokazala da meditacije jogi letača mogu smanjiti kolektivni stres i tako smanjiti kriminal, nasilje i bolesti. Obećavali su da će na taj način unaprijediti i ugled SRJ u svijetu! Vođa jogi letača okupljenih u Stranci prirodnog zakona Branko Čičić danas promovira organsku hranu.

Crkva militantne Elvis stranke (Engleska)

Stranka koju predvodi David Bishop, poznatiji kao Lord Biro i Bus-pass Elvis, nekoliko puta je bila na izbornim listama u Engleskoj.

Stranka ima šest registriranih grupa: Bus-pass Elvis stranka, Elvis odbrambena liga i druge. Sugeriraju ljudima da pucaju u ledenjake kako bi se zaustavilo njihovo topljenje, zalažu se za licence za pse, pretvaranje škola u prodavnice…

Apsolutno apsurdna stranka (Kanada)

Stranka je osnovana 2003. godine, a zalaže se za legaliziranje zakona koji podržavaju ispijanje alkohola, povremeno drogiranje i vođenje ljubavi. Jedna od ideja je i da tinejdžeri od 14 godina mogu glasovati uz parolu: „Kada je posljednji put 14-godišnjak započeo rat?“

Stranka smrtno ozbiljnih (Australija)

Stranka je osnovana 1980. godine u Australiji i zalagala se za formiranje ministarstava sa šaljivim nazivima kao što je Ministarstvo smiješnog hoda. U programu stranke je i to da se formira flota ubojica pingvina kako bi se zaštitila australska obala.

Stranka susjedske ljubavi, slobode i različitosti (Nizozemska)

Aktivisti ove stranke, kojih inače ima samo troje, javnosti su poznati po zalaganju za legalizaciju dječje pornografije. Kada bi bili na vlasti, omogućili bi 12-godišnjacima da glasaju, vode ljubav, kockaju se, koriste laku drogu. U političkom programu im je i to da se omogući građanima Nizozemske da šetaju goli, ali i besplatna vožnja željeznicom.