al srednje-44

Napokon su poznati kriteriji i elementi za upis učenika u srednje škole za sljedeću školsku godinu 2014/2015. Ukida se većina dosadašnjih dodatnih bodova uglavnom zbog preporuke pravobraniteljice za djecu te Ustavnog suda da sva djeca moraju imati jednake mogućnosti. Uz to se potpuno ukidaju bodovni pragovi za upis.

Upravo zbog činjenice da nemaju sva djeca jednake mogućnostipohađanja glazbenih i plesnih škola, izvanškolskih sportskih aktivnosti i pohađanje drugog jezika kao izbornog predmeta ili pak učenje klasičnog jezika sljedeće školske godine neće prilikom upisa u srednju školu dobiti dodatne bodove.

Također se pooštravaju kriteriji za djecu koja su dio osnovnoškolskog obrazovanja provela u inozemstvu. Ranije su imali izravan upis u srednje škole ako su dva od tri razreda završili izvan Hrvatske, a sljedeće školske godine uvjet su dvije od četiri godine provedene na školovanju u inozemstvu.

Učenici sa zdravstvenim teškoćama više neće dobivati dva, već jedan bod. Također je formiran jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija, tako da neće biti različitih kriterija kao što je to bio slučaj proteklih godina.

Potpuno je ukinut minimalni bodovni prag, jer se želi staviti veći naglasak na vrednovanje znanja pri upisuju u prvi razred srednje škole. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta naglašavaju kako će se učenici ionako, s obzirom na e-upis, rasporediti na ljestvicama poretka prema svojem uspjehu i sposobnostima. Također se mijenja broj programa na koji se učenici mogu prijaviti prilikom upisa. Do sada je bilo moguće aplicirati na deset programa u pet škola, a po novom se broj smanjio na šest programa.

Izravan upis u srednje škole potpuno se ukida za djecu stopostotnih vojnih i civilnih ratnih invalidasukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Ukida se i izravan upis učenika u obrtničke škole koji su do sada ostvarivali tu beneficiju ako su im roditelji obrtnici struke škole koju žele upisati.

Za otprilike 170 učenika stiže i dobra vijest. Naime, do sada su izravan upis u srednje škole ostvarivali samo oni koji su osvojili prva mjesta na natjecanjima znanja u sedmim i osmim razredima. Prema novim pravilima, izravan će upis u sljedećoj školskoj godini imati i oni koji su osvojili 1., 2. i 3. mjesto na natjecanjima znanja i to u 5., 6., 7. i 8. razredu osnovne škole.

Još jedan novitet vezan je za veću autonomiju škola u kreiranju kriterija za upis. Naime, za upis će se, kao i do sada, gledati prosjek svih zaključenih ocjena posljednja četiri razreda osnovnih škola te zaključne ocjene iz šest nastavnih predmeta (ne izbornih) za posljednja dva razreda osnovne škole.Škole će od sljedeće školske godine samostalno moći odrediti jedan od šest od nastavnih predmeta čija se zaključna ocjena traži za upis.

Činjenica je da će ova odluka o upisima izazvati mnoge negativne komentare. No Ustavni sud mu je nedavno svojom odlukom zapravo olakšao situaciju. Naime, odlučili su da bi dodatni bodovi onima koji imaju završenu osnovnu glazbenu ili plesnu školu, za djecu koja se profesionalno bave sportom, uče još jedan strani jezik kao izborni ili koji su učili klasične jezike značila diskriminacija učenika koji nisu imali prilike baviti se tim aktivnostima. Ovako se svi izjednačavaju, bitno je samo znanje, ocjene i sposobnosti.

‘Optuživali su nas za kulturocid. Ustavni je sud sada riješio sve dileme’, istaknuo je ministar. Kaže kako je prošle školske godine od ukupno upisanih 46.854 učenika, 70 posto imalo dodatne bodove. Od toga čak 49 posto dobilo je dodatni bod za drugi strani jezik, njih 7,1 posto za otežane uvjete školovanja, 6,1  dodatne je bodove dobivalo na osnovu zdravstvenih problema. Bodove za završenu glazbenu školu 4,3. Za kategorizaciju u sportu bodove je dobilo tek jedan posto upisanih kao i za školska sportska natjecanja. Za završenu osnovnu plesnu školu bodove je prošle godine dobilo 0,48 posto upisanih, za učenje klasičnog jezika 0,39. Izravan upis u srednju školu ostvarila su tek 43 učenika i, tj. 0,25 posto i to za prva mjesta na natjecanjima znanja.

‘Ove promjene neće značajno ugroziti mogućnost učenika da upiše željenu srednju školu. Loša je poruka roditeljima da će se smanjiti interes za glazbene i plesne škole. Ispada da su djecu onda na to upisivali samo radi bodova’, zaključio je Jovanović.

Izvor: tportal
Foto: emedjimurje.hr