Neka će vas imena nasmijati, neka možda i zaprepastiti, no u svijetu nogometa postoji mogućnost da se na terenu sastanu Šunke i 11 spodoba, a da pobjednik ide na – Patuljke.

U Zagrebu je ranih 50-tih godina prošlog stoljeća postojao NK Milicioner, a u prvoj ligi bivše Jugoslavije igrao je i klub Naša krila koji je bio momčad ratnog zrakoplovstva. No diljem istočne Europe tih je godina, sve do rušenja ‘željezne zavjese’, bilo klubova koji su nosili tako ‘zvučna’ imena poput ruskog Krilja sovjetov koji i danas postoji, preko albanskih Traktorista…

U Europi se svi smješkaju na spomen švicarskog Grasshoppersa (Skakavci) ili Young Boysa (Mladi dečki, Mladići)… No pravi majstori za čudna imena ipak su ‘majstori’ Afrikanci. Na Crnom kontinentu može se pronaći doslovno svega.

Tako u Kongu možete očekivati derbi Diables Noirsa (Crni vragovi) i Leoparda iz Dolisea, a svoju će priliku čekati FC Jambon iz Tonga (Šunke)!

U Swazilandu ‘caruju’ Royal Leopardsi (Kraljevski leopardi) što je i logično jer su im glavni protivnici ‘nedorasli’ Young Buffaloes (Mladi bizoni), dok Green Mamba (Zelena mamba) i Red Lions (Crveni lavovi) ne igraju tako dobro, barem ne u skladu sa svojim ‘opasnim’ imenima.

U Nigeriji su glavni Kano Pillars (Stupovi), dok u Bocvani ‘kolo vode’ momčadi Policija (Police 11) i Vojska (BDF 11, Botswana Defence Forces), a imaju i Gorštake (BR Highlenders). No svi se oni moraju paziti Mesara (BMC Botswana Meat Comission) i napose Zločestih dečki (Naughty Boys)… Treba priznati da je u Bocvani konkurencija opaka!

Što reći za Ganu? Dakle, imaju dva kluba Patuljaka – Cape Coast Ebusa Dwarfs i Mysterious Dwarfs (Tajnoviti patuljci!). Uz to imaju u 11 mudraca (11 Wise) te Srca hrasta (Hearts of Oak) i Lavlja srca (Heart of Lions).

U Ekvatorijalnoj Gvineji uzdižu se Lavovi vegetarijanci (Leones Vegetarianos), Malijem ‘hara’ 11 spodoba (11 Creatures), a Malavijem ‘vladaju’ Veliki meci (Big Bullets)

U Južnoj Africi postoji klub Čistači ulice (Springs Home Sweepers) kojeg su, pogađate, osnovali lokalni smetlari, a u Boliviji se mogu sastati Najjači (The Strongest) i Uvijek spremni (Always ready).

Ima tu još ‘bisera’, poput velškog Llanfairpwlla kojemu je puno ime – Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch! Netko se od osnivača jako dobro zabavljao. Ili napio… Ako niste uspjeli pročitati, probajte onda na maorskom izgovoriti ime novozelandskog Taumata, ono glasi –
Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu!

Tajlandski FC Bravo ipak ima najduže službeno ime – Amon Rattanakosin Krung Thep Mahanakhon Mahinthara Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Ayuthaya Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit Bravo Association Football Club! Nekako nam je draže zvati ih – FC Bravo…

Engleski amaterski niželigaš nosi simpatično ime – Krv, znoj i pivo (Blood, Sweat and Beers), a njihov je slogan ‘Tamo gdje je pivo dio igre!’ Sigurni smo da imaju vojsku navijača iza sebe.

Izvor: Goal.com